Iseljenici svojoj rodbini u BiH šalju sve više novca, doznake rastu

Centralna banka BiH raspolaže podacima o doznakama iz inozemstva za tri tromjesečja 2023. Prema tim podacima, novčane doznake iz inozemstva iznosile su 2,774 milijarde KM i veće su za oko 131 milijun KM u odnosu na isto razdoblje 2022., kada su bile 2,643 milijarde KM

Početak godine donio je jednu od važnijih vijesti u BiH. Na mjesto guvernera Centralne banke BiH prvi put u povijesti došla je žena, piše Večernji list BiH.

Radi se o dr. Jasmini Selimović, koja je na čelo jedne od najjačih institucija došla nakon dr. Senada Softića, koji se maksimalno trudio očuvati financijsku stabilnost BiH u turbulentnih i izazovnih šest godina kada su geopolitičke situacije najviše određivale ekonomsku sliku BiH.

Važnost mjera

Svijet je i dalje u nestabilnoj situaciji, rat, bolesti, inflacija…, a znamo da se sve iz svijeta prelijeva na BiH te su potrebne odluke kojima će se sačuvati stabilnost zemlje. Poslali smo upit Centralnoj banci, zanimale su nas doznake iz inozemstva u BiH u 2023. s obzirom na to da nam iz nekih zemalja, posebno iz Njemačke, dolaze različite informacije. Što se tiče novca koji se uplaćuje preko računa, ne bi se baš reklo da je u Njemačkoj toliko loše koliko se priča.

– Centralna banka BiH raspolaže podacima o doznakama iz inozemstva za tri tromjesečja 2023. Prema tim podacima, novčane doznake iz inozemstva iznosile su 2,774 milijarde KM i veće su za oko 131 milijun KM u odnosu na isto razdoblje 2022., kada su bile 2,643 milijarde KM (3,584 milijarde KM ukupno u 2022.) – naveli su u Centralnoj banci BiH. Ako gledamo te 2 milijarde i 774 milijuna KM za tri tromjesečja, gotovo smo nadmašili 2021., kad su ukupne doznake iznosile 3 milijarde i 43 milijuna KM. Jasno je da dijaspora ne zaboravlja svoju rodbinu u BiH te da se i dalje nastoji pomoći obitelji i prijateljima u prevladavanju problema, pokretanju poslova, normalnijem životu… Pitali smo i kakva su predviđanja Centralne banke za ekonomiju BiH u 2024., kao i oko fokusa djelovanja ove institucije. – U ovoj godini očekujemo jačanje ekonomske aktivnosti, uz projiciranu stopu rasta od 2,1 posto. Relativno skromna očekivana stopa rasta realne ekonomske aktivnosti u ovoj godini posljedica je, u značajnoj mjeri, slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih pritisaka i šokova. Tek od iduće godine, prema preliminarnoj projekciji, očekujemo značajnije ubrzavanje rasta realnog bruto društvenog proizvoda uz stopu od 3,5 posto – navode u Centralnoj banci BiH u izjavi za Večernji list BiH. Zatim su se okrenuli prema svojim potezima u budućnosti. – Aktivnosti Centralne banke BiH će, među ostalim, i u idućem razdoblju biti usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora i monetarne stabilnosti te stabilnosti institucije, što su preduvjeti financijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta.

Financijska stabilnost

Centralna banka BiH, kao vlasnik RTGS sustava i žirokliringa, i dalje će osiguravati stabilnost platnih sustava i njihovo funkcioniranje, a u idućem razdoblju posebnu pozornost Centralna banka BiH usmjerit će na povezivanje institucije sa središnjim bankama regije i Europe – stoji u priopćenju koje potpisuje Ured za komunikacije Centralne banke.

Rad bivšeg guvernera Senada Softića i više je nego uspješan s obzirom na što se sve događalo u svijetu, Europi i BiH kada su financijska kretanja u pitanju i nestabilnost. Upravo za vrijeme njegova mandata ova institucija se kontinuirano razvijala i rasla, osnažila povjerenje BiH u domaću valutu, osigurala visok stupanj reputacije u međunarodnim financijskim okvirima, osuvremenila je poslovanje u skladu s najboljim praksama, kontinuirano radila na unaprjeđenju svojih najvažnijih poslovnih funkcija, kao što su investiranje deviznih rezervi, rad s gotovinom, platni sustavi, makroekonomske projekcije, statistika, compliance (osiguranje i praćenje usklađenosti s propisima), transparentnost u radu, informatička stabilnost, financijska stabilnost, ljudski resursi, nabave, financijska inkluzija, kontinuitet poslovanja… A pred novom guvernerkom je nastaviti doprinositi prepoznatljivosti i priznatosti Centralne banke BiH, kako u BiH tako i izvan nje, a dr. Jasmina Selimović u svom prvom obraćanju kazala je i kako je svjesna velike odgovornosti koju ova dužnost nosi. Nadamo se svi boljitku i stabilizaciji svih prilika, bez pandemija i ratova, čije su se posljedice snažno reflektirale i na BiH.

Željko Andrijanić/vecernji.ba

Total Views: 906 ,