Iz tiska izišla knjiga dr. sc. Ljiljane Herceg O pjesništvu Veselka Koromana
U izdanju  Udruga Hkb Bilig i Matice hrvatske Ogranak Čitluk iz tiska je izišla knjiga dr. sc. Ljiljane Herceg O pjesništvu Veselka Koromana. Ovom knjigom odajemo počast velikom živućem pjesniku rodom iz Radišića koji ove godine slavi svoj 90. rođendan. Molimo da objavite ovu vijest i pošaljite nam povratnu informaciju. U privitku šaljemo sliku naslovnice. Unaprijed hvala!

Veselko Koroman rođen je u Radišićima kod Ljubuškoga 7. travnja 1934. godine. Osnovnu školu završio je u obližnjem Ljubuškom, a srednju u Mostaru. Studirao je književnosti filozofiju u Sarajevu na Filozofskom fakultetu.
Uređivao je časopis Život od 1969. do 1972., a od 1995. do 1998. mostarskog tromjesečnika za kulturu, književnosti društvovne teme Osvit, zrcalnoga medija Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Istom je listu bio na čelu uredničkog vijeća do 17. siječnja 2007.
Potpisnikom je Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku od 28. siječnja 1971. godine.
Dopisni je član HAZU. Članom je Društva hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Udruženja književnika BiH, hrvatskog i bosanskohercegovačkog PEN-centra.
Na jubilarnoj 25. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri Croatia rediviva ča-kaj-što u Selcima na otoku Braču okrunjen je maslinovim vijencem 7. VIII. 2015. i tako je postao poeta oliveatus, s pločom od bračkoga mramora, na kojoj su urezani njegovi stihovi, podignutoj na Zidu od poezije središnjega mjesnoga trga.Ovjenčao ga je utemeljitelj dr. Drago Štambuk, a u jednoglasnoj odluci s njime sudjelovali su akademici i raniji ovjenčanici Luko Paljetak i Tonko Maroević.
Sudjelovanja na značajnim pjesničkim manifestacijama:
Croatia rediviva ča-kaj-što 2007. i 2015. (poeta oliveatus)
Djela (izbor)
Crne naranče, zbirka pjesama, 1965.
Pogled iz zrcala, kritike i eseji, 1974.
Mihovil, roman, 1983.
Dok vlada prah, zbirka pjesama, 1986.
Potraga za cjelinom, eseji, kritike i putopisi, 1996.
Razgovor o književnosti i ostalom, 1998.
Njegove pjesme su ušle u desetke antologija, a doživjele su i prijevode na svjetske jezike. Njegova djela je u njenoj antologiji Żywe źródła iz 1996. s hrvatskog na poljski prevela poljska književnica i prevoditeljica Łucja Danielewska.
Sastavio je antologije Hrvatska proza u BiH od Matije Divkovića do danas (1995.) i Hrvatsko pjesništvo Bosne i Hercegovine od Lovre Šitovića do danas (1996.).
Nagrade i priznanja
nagrada Udruženja književnika BiH za poeziju
1997.: Goranov vijenac
2005.: 1. nagrada za poeziju, za ciklus pjesama Jesam li na pravom mjestu
2015.: Maslinov vijenac (poeta oliveatus), jubilarna 25. jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što, Selca na otoku Braču, 7. VIII. 2015.
2017.: Plaketa „Dobro jutro, more”, s pjesničkih susreta u Podstrani. (https://hr.wikipedia.org/wiki/Veselko_Koroman)

Tajništvo HKB-BILIG
Total Views: 980 ,