Slučaj prijetnji u Ljubuškom: Roditelji učenika iznijeli svoju stranu priče

”Ako je naše dijete krivo, neka odgovara. Ne bježimo od istine”, govore za Bljesak.info roditelji dječaka koji je navodno uputio prijetnje učenicima i osoblju Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u Ljubuškom.

Ono što im smeta su, kako navode, dvostruka mjerila i sustav koji u ovom slučaju ne samo da je reagirao na neprimjeren način, nego je informacijama ‘rekla-kazala’, stigmatizirao učenika i onemogućio mu ‘normalan’ nastavak školovanja.

O cijelom slučaju su saznali u utorak, 6. veljače, navečer kada su na njihova vrata pokucali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke i obavijestili ih da se njihov sin sumnjiči za upućivanje prijetnji učenicima i osoblju škole koju pohađa.

Nismo bježali od odgovornosti. Dali smo im odmah na uvid osobni mobitel našeg sina i pozvali ih ako žele pretražiti našu kuću u kojoj nemamo ništa sporno, govore roditelji i objašnjavaju kako njihov sin taj dan nije bio niti u školi, niti u gradu Ljubuškom.

Navode kako je sve krenulo mnogo ranije, tvrdeći da je od početka školovanja njihov sin žrtva vršnjačkog nasilja. O svemu su, navode, i ranije obavještavali školu.

Odmah po početku ove školske godine, kako se naš sin iz Vitine, gdje živimo, upisao u prvi razred Srednje škole u Ljubuškom, krenulo je sa zadirkivanjem da bi to kasnije preraslo i u fizičko nasilje. Grupica od pet, šest njegovih vršnjaka krenula je, iz nama nepoznatog razloga, maltretirati našeg sina.

U samom početku nismo znali za ovo, primijetili smo da se nešto događa, no nismo mogli zamisliti da je to u ovim razmjerima. Nakon što smo dobili obavijest iz škole o većem broju neopravdanih sati, primijetivši i sami da se nešto neobično događa s njim, razgovarali smo sa sinom koji nam je tek tada otkrio koji su razlozi njegovih sve učestalijih neodlazaka u školu, govore roditelji t na uvid novinarima Bljeska daju neke od prijetećih glasovnih poruka koje je njihov sin primio od svojih vršnjaka.

Ravnateljica bez komentara

Dolazilo je, kako govore, od psihičkog maltretiranja do fizičkog napada, a kao jedan od posljednjih navode onaj kada je ta ista grupa dječaka njihovog sina pretukla u dvorani za tjelesni odgoj.

I o ranijim napadima smo interno obavještavali školu, kao i o ovom posljednjem kada su našeg sina pretukli, čemu je svjedočilo i nekoliko učenika. Također, ti isti učenici koji maltretiraju našeg sina, često su viđeni i kako nose pendreke po školskim hodnicima, o čemu se nikada nije reagiralo. Nakon svega, dobili smo informaciju kako će biti održano nekoliko informativnih razgovora i sve bi u konačnici završilo na tome, govore i dodaju kako ih je upravo zbog tog sustavnog zanemarivanja iznenadilo kako su sada reagirali tako brzo i istovremeno njihovog sina odredili kao nekakvog nasilnika.

Posjetili su novinari i ravnateljicu Srednje strukovne škole u Ljubuškom Milu Primorac koja je kratko navela kako ne želi komentirati cijeli slučaj dok je u postupku. Potvrdila je da se radi o njihovom učeniku, te da će o cijelom slučaju dati komentar ”kada za to bude vrijeme”.

Tužiteljstvo saznalo iz medija

Iz Tužiteljstva ove županije, koje je i samo za cijeli slučaj saznalo iz medija, dobili su informaciju kako iz ove odgojne institucije nije zabilježeno prijavljivanje slučaja vršnjačkog nasilja vezano za ovog dječaka što je škola, ako se ono dogodilo, zakonom dužna prijaviti.

Zakonom o kaznenom postupku Federacije BiH propisano je da zdravstveni djelatnici, nastavnici, odgajatelji, roditelji, skrbnici, posvojitelji i druge osobe ovlaštene ili dužne pružati zaštitu i pomoć maloljetnim osobama, nadzirati ih i odgajati, a koji saznaju ili ocijene da postoji sumnja da je maloljetna osoba žrtva spolnog, tjelesnog ili kojeg drugog zlostavljanja, dužne su o toj sumnji odmah obavijestiti ovlaštenu službenu osobu ili tužitelja. Također isti Zakon propisuje da građanin ima pravo prijaviti počinjenje kaznenog djela, naveli su za Bljesak.info i dodali kako provjerom u sustavu službene evidencije Tužiteljstva nemaju formiran predmet po prijavi o počinjenom nasilju prema ovoj malodobnoj osobi.

Naime, Županijsko tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijegu oglasilo se u utorak priopćenjem za javnost povodom ovih navodeći kako o navedenom događaju dežurni tužitelj ima samo neslužbena saznanja.

Tri obitelji u Centru za socijalnu skrb

Roditelji su, kako navode, pristali na istragu o cijelom slučaju te su nakon davanja iskaza u prostorijama MUP-a predali i mobitel svog sina te ispričali svoju stranu priče, odnosno ranije slučajeve nasilja nad njihovim djetetom.

Centru za socijalni rad u Ljubuškom su potvrdili da su i oni uključeni u cijeli slučaj, kako procedura i nalaže, te da je, uz dječaka koji je navodno uputio prijetnje, saslušano još dvoje dječaka uz prisustvo njihovih roditelja.

Mi smo aktivno prisutni u i ovom postupku. Naši djelatnici Centra su bili na ispitivanju u policiji, gdje su iskaz dali i roditelji i djeca. Mi smo uvijek uključeni kad se radi o maloljetnim osobama, tri obitelji su pozvane u naš Centar i mi nastavljamo raditi svoj posao, rekao je za Bljesak.info Viktor Grbavac, ravnatelj Centra za socijalni rad Ljubuški i dodao kako u posljednje vrijeme bilježe porast slučajeva vršnjačkog nasilja.

I roditelji su potvrdili kako je cijeli slučaj urađen i uz prisustvo djelatnika Centra za socijalnu skrb te da su kasnije uradili informativne razgovore i s njihovim službenicima te s psihologom.

Znamo da je škola dužna štititi naše učenike, i u slučaju nekih prijetnji reagirati i staviti njihovu sigurnost na prvo mjesto. No, ljuti nas činjenica da očigledno postoje dvostruka mjerila, te dok se nečiju djecu ili štiti ili im se na određeni način gleda kroz prste, našeg sina obilježava na ovaj način. Što sada da mi radimo?, govore i dodaju kako su i već ranije zatražili premještaj iz ove škole te se nadaju da će njihov sin, bez većih posljedica, svoje školovanje moći nastaviti u nekoj prikladnijoj sredini.

Naš sin više neće ići u školu, to nam je savjetovao i psiholog. Na kraju školske godine će položiti razliku predmeta i nadam se uspjeti u nekoj zdravijoj sredini. Ono što želimo jeste da se, pa i po cijenu toga ako je naše dijete krivo, sazna istina i konačno stane u kraj nasilnicima, zaključili su roditelji u razgovoru za Bljesak.info.

Total Views: 4756 ,