Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

maslacak 2Maslačak (Taraxacum officinale) je korisna biljka iz porodice Asteraceae i koristi se u kulinarstvu  i  ima ljekovita svojstva. Ovdje je riječ o spravljanju meda-pekmeza od latica cvijeta maslačka, a postupak je sljedeći:

-4 šalice latica cvijetova maslačka

-4 šalice vode

-3 kriške limuna

-pola mahune vanilije-po želji

-2-5 šalice šećera

Postupak: Oprati latice te ih staviti u vodu, dodati kriške limuna i pola mahune vanilije te sve to staviti u lonac. Smjesu zagrijati do ključanja. Smanjiti temperaturu i kuhati 30 minuta. Ostaviti smjesu po strani barem 6 sati. Nakon toga, preko krpe procjediti smjesu i baciti čvrste dijelove, a sačuvati tekućinu-filtrat. Dobivenu tekućinu prebaciti u novi lonac i polako zagrijavati do ključanja. Zatim dodati šećer i sve dobro izmješati dok se ne istopi šećer. Smanjiti temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do 4 sata. Nakon toga med-pekmez od maslačka je gotov.  Spremiti u sterilizirane staklenke tj.sterilizirati ili prokuhati i zagrijati u pećnici. Staviti u hladnjak i jesti što prije (izvor Internet).

Što nam o spravljanju meda od maslačka donosi Marija Treben u svojoj skripti „Zdravlje iz Božje ruke“ str. 35:

Dvije vrhom pune pregršti maslačkovih cvjetova stavimo u jedan litar vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći. Sljedeći dan sve istresemo u cjedaljku, pustimo da se okapa i s obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomiješamo 1kg nerafiniranog šećera i dodamo polovicu limuna narezana na kriške. Otvoren lonac stavimo na štednjak. Kako bi sačuvali sve vitamine uključimo štednjak na 1. Tako tekućina isparava bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa.