SmartSizeEpidemija ospicama uveliko hara Hrvatskom, a epidemiolozi iz BiH upozoravaju da i nas s naglom promjenom vremenskih prilika, čeka slična situacija.

 

Prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo od početka godine do 1. rujna u FBiH je od ospica oboljelo 1.328 osoba.

Nema cjepljenja

 
 

Od toga najveći broj je iz Županije Sarajevo, čak 867, a slijedi Srednjobosanska županija s 292 oboljele osobe.

– U posljednjem tjednu kolovoza u FBiH su od morbila oboljele četiri osobe, dvije u Tuzlanskoj županiji , jedna u Srednjobosanskoj i Županiji Sarajevo – rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako je za “Avaz” potvrdio epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Županije Sarajevo od ukupnog broja oboljelih u ovoj županiji, čak 801 osoba nije cjepljeno.

Svakodnevna izvješća

Sugovornik Avaza naglašava kako svakodnevno primaju izvješća iz Domova zdravlja u Županiji Sarajevo, te da među pacijentima ima i novozaraženih ospicama.

Posebno upozorava da se u sljedečem razdoblju broj novooboljelih od ospica samo može povećati.

– S obzirom na to da je pokrivenost imunizacijom djece u Županiji Sarajevo niska (postotak za postizanje kolektivnog imuniteta je 95 posto i više), možemo očekivati novi broj zaraženih.

U BiH je epidemija morbila bila proglašena 2015. i 2016. godine.

Zarazna virusna bolest

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, a izvor bolesti je oboljela osoba. Bolest se najčešće prenosi kapljičnim putem u direktnom kontaktu s bolesnikom.

Inkubacija traje 10 – 12 dana. Obično se prvo jave povišena temperatura, slabost, odbijanje hrane, hunjavica, kašalj, suzenje i pečenje u očima, te nakon nekoliko dana i osip.