rastikaRaštika ili rašćika, kako god ju zvali – bitno da ste čuli za nju jer se u ovom naizgled običnom lišću krije prava antikancerogena bomba.

Jedna od najuspješnijih mladih znanstvenica na Institutu Ruđer Bošković otvorila nam je vrata svog laboratorija i otkrila detalje najnovijeg istraživanja o čudotvornoj autohtonoj hrvatskoj biljci.

Za njom su ludi Amerikanci, a kod nas se koristi uglavnom za prehranu stoke. Riječ je o raštici, za koju se zna da je uspješna u borbi protiv raka. Raštika ili rašćika, kako god ju zvali – bitno da ste čuli za nju jer se u ovom naizgled običnom lišću krije prava antikancerogena bomba.

“Različite epidemiološke studije pokazale da ljudi koji konzumiraju veće količine kupusnjača imaju manji postotak oboljenja od karcinoma”, kaže dr.sc. Dunja Šamec, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković.

Njezine molekule zadnjih pet mjeseci, u sklopu Hrvatske zaklade za znanost, istražuje i doktorica Šamec. Iako, kaže, sve kupusnjače imaju jako antioksidacijsko djelovanje, raštika je definitivno posebna.