Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

fMwRBEHN b 170117015 475 316 85 s c1Depresija je opasna za ljudsko srce kao i pretilost i visok tlak, otkriveno je u novom istraživanju. Stručnjaci sa Sveučilišta u Minhenu provodili su istraživanje 10 godina i utvrđeno je da depresija prouzrokuje 15 posto srčanih zastoja. Pretilost uzrokuje 21 posto srčanih napada, a visok tlak 8,4 posto.

Znanstvenici tvrde kako je ovo istraživanje od vitalnog značaja jer od depresije pati 350 milijuna ljudi diljem svijeta, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

"Pitanje je sada kakva je veza između depresije i drugih rizičnih faktora kao što su duhanski dim, visok nivo kolesterola, pretilost i hipertenzija. Koliko veliku ulogu igra svaki od njih?", kazao je profesor Karl-Heniz Ladwig koji vodi ovu studiju.

Njegov tim analizirao je podatke 3.428 muških pacijenata od 45. do 74. godine. Njihovo stanje je praćeno 10 godina, analizirali su utjecaj depresije na srce uspoređujući je sa četiri najčešća rizična faktora: visok tlak, visoka razina kolesterola, pušenje i pretilost.

Od 557 preminulih osoba, 269 je preminulo od srčanih oboljenja. Dokazano je da je u 15 posto slučajeva depresija bila ključna, dok je visok tlak povezan sa 8,4 posto smrtnih slučajeva, a 21,4 posto sa srčanim oboljenjima.