Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hakeri kompjuter tastatura 1342296609 185649Računalni virus "Locky Ransomware", koji posljednjih mjeseci hara svijetom, nije zaobišao ni BiH. Kako stručnjaci ističu, za ovaj novi virus, koji zaključava sve važnije dokumente na računalu, skoro da i nema uspješne obrane antivirus programima. Cilj ubacivanja ovog malicioznog softwera nije kao što obično biva samo uništavanje što većeg broja računala već zarada.

Računala obično budu zaražena kada se otvori elektronička pošta i zipovani fajl, nakon čega vlasnik računala ili kompanija nema kontrolu nad većim dijelom operacija. Potom slijedi poruka hakera u kojoj zahtijevaju da im se na račun uplati određena svota novca, a oni će u zamjenu osposobiti računalo i osloboditi pristup svim datotekama. Hakeri za "otključavanje" traže i više desetaka tisuća. Virus je posebno opasan u korporacijama s mrežom uvezanih računala, gdje korisnici razmjenjuju dokumente preko servera, to jest "šerovanih foldera".

Nikša Lolić, mr. informacijskih tehnologija, kazao je za Nezavisne da se radi o novijem virusu koji je vrlo rasprostranjen i s kojim se vrlo teško boriti. "Antivirusi se teško bore protiv ovog novog virusa. Kada virus uđe u računalo, zaključa sve važnije dokumente, bez kojih se ne može, i onda korisnik dobije poruku da, ako želi da mu dokumenti ponovno budu dostupni, mora platiti određeni iznos", kaže ovaj dugogodišnji stručnjak u oblasti informacijskih tehnologija. Prema njegovim riječima, iznosi ovise o tomu je li u pitanju pojedinac ili kompanija te koliko je velika.

"Prije oko mjesec dana u jednoj velikoj bolnici u Kentuckyju u Americi sva računala su bila zaražena ovom vrstom virusa i oni su platili 1600 dolara da im otključaju dokumente, a traže i puno više. Često traže plaćanje u Bitcoin virtualnoj valuti jer joj je nemoguće ući u trag", kaže Lolić. Od kada se pojavio, u prosjeku dnevno bude zaraženo oko 100.000 računala ili više od 4000 korisnika po satu.