Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

macbook 26102016 pressApple je danas je predstavio  računalo na kojem se radili od 2012., a ujedno je riječ i o 25. godišnjici prvog notebooka koji su izbacili na tržište (PowerBook).

Apple je u kratkim crtama objasnio da je novi 15-inčni MacBook Pro osjetno brži: 60% kod video igara, 130 posto za rad s 3D grafikom i 50% za one koji se bave video montažom, prenosi Index.

Novi MacBook Pro je vani i ono o čemu svi pričaju je sekundarni zaslon koji se nalazi između ekrana i tipkovnice.

Apple ga je nazvao Touch Bar, a minijaturni Retina zaslon zamijenio je gornji red funkcijskih tipaka. Radi se zapravo o multitouch screenu uz pomoć kojeg obavljate niz zadataka, ovisno o kontekstu. Dakle, u jednom trenutku je pomoćni alat za obradu fotografija ili mjesto na kojem birate prigodne emoticone tijekom dopisivanja s prijateljima.

Naravno, Touch Bar možete prilagoditi vlastitim potrebama klasičnim drag & dropom, a ujedno je riječ o mjestu na kojem je lociran i TouchID.

Radi se o najtanjem i najlakšem Appleovom prijenosnom računalu. Primjerice, 13-inčna verzija široka je samo 14,9 milimetara, a težina je između 1,80 kilograma (15-inčni) i 1,36 kilograma za najmanju verziju (13-inčni).

S obzirom na podužu pauzu, novi je MacBook ispunjen daleko kvalitetnijim i bržim hardverom. Tijekom predstavljanja spomenuto je da je zaslon 67% svjetliiji i 67% veći kontrast, a to podrazumijeva i jasnije boje.

Uređaj pokreće Intelov Core i7 procesor s 2133Mhz, AMD-ov Polaris GPU s 4GB VRAMA-a koji daje 2,3x brže grafičke performanse, hard disk ide do 2TB-a i 50% je brži u odnosu na posljednju generaciju, a valja spomenuti i da je uređaj tiši i manje se zagrijava (problem koji su imali raniji uređaji).

Tu je naravno i Siri koja ima i posebnu tipku, a trackpad s Force Touchom dvostruko je veći na 15-inčnom modelu.

Oba modela dolaze s četiri Thunderbolt USB-C porta (USB, VGA, DisplayPort, HDMI), a iz Applea poručuju da baterija s jednim punjenjem može potrajati do deset sati.

MacBook Air nije dobio update (što su neki predviđali) jer MacBook Pro je tanji i lakši.

Što se cijene tiče, 13-inčna verzija s klasičnim funkcijskim tipkama koštat će 1500 dolara i dostupna je od danas. Bolji 13-inčni model s TouchBarom i i5 procesorom koštat će 1800 dolara, a 15-inčna verzija 2400 dolara. Oba modela s Touch Barom u prodaju kreću za dva do tri tjedna.