Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dublinProšle su godine u potrazi za boljim životom u Irsku iz Hrvatske otišle 4342 radno sposobne osobe, a u siječnju ove godine otišlo ih je još 396, piše Glas Slavonije.

Pokazuju to podatci o zatraženim i izdanim PPS brojevima (Personal Public Service Number) u Irskoj koje na svojim službenim stranicama objavljuje irski ured za socijalnu zaštitu. Da je brojka vjerodostojna govori činjenica kako ste bez PPS-a u Irskoj nitko i ništa. On je nešto poput OIB-a u Hrvatskoj, ili nekakvog poreznog broja u drugim zapadnim zemljama i bez njega se ne može primiti plaća. 

Mnogi od ta 4342 građanina Hrvatske sa sobom su poveli i djecu te se pretpostavlja da se samo 2015. iz Hrvatske u Irsku odselio oko 5500 osoba. Većina njih je iz ekonomski i gospodarski uništene Slavonije i Baranje. Rijetki su oni koji u Dublinu, Corku, Limericku ili Galwayu, gdje su najveće hrvatske "kolonije" radnika, nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku. Riječ je o samo stotinjak osoba.

Autorica bloga "Život u Dublinu" Ana-Marija u svom je novom postu na Facebooku vrlo jednostavno objasnila zašto je Zagreb zamijenila Dublinom. "Zašto sam se odselila iz tako prelijepe zemlje, pitaju me često... Prosječna plaća nakon plaćanja poreza u Zagrebu je 5408,98 kuna (714,46 eura). Prosječna plaća nakon plaćanja poreza u Dublinu je 18.685,85 kuna (2468,19 eura) - 245,46 posto više. Kao jednu od prednosti ističe i sličnost Iraca s Hrvatima. "Rad uz malo nerada. Da, Irci su nekako slični nama, radimo, volimo neka pravila, ali baš ih ne volimo uvijek, pa malo volimo doći na vrijeme, a malo češće i ne volimo.

Volimo spajati blagdane, oni vole spojiti od 19. prosinca do 5. siječnja. Velika većina Iraca koje znam imala je slobodno više od dva tjedna. Kompletne kompanije bile su zatvorene, čak i neki cafei, mjesta u kojima inače uzimam ručak za van, saloni za žene u našoj zgradi... Svi državni praznici obilježavaju se ponedjeljkom, osim Božića, 26. prosinca i Nove godine", piše u svome blogu Ana-Marija.