Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

George BebanHrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet...

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši... njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

 

George Beban (1873. ‒ 1928.)

Danas najpoznatiji hrvatski glumac u Americi zasigurno je Goran Višnjić. Ali Hrvati su bili (i ostali) prisutni u Hollywoodu od početka (1910.) filmske industrije u tom danas očaravajućem središtu blještavih filmskih i tv zvijezda. Među ostalim to su bili Laura La Plante (1904. – 1996.), super zvijezda nijemog filma; John Miljan (1892. – 1960.), glumio u više od dvije stotine filmova; Peter Coe (Knego) (1918. – 1993.); komičar i glumac Frank Gorshin (1933. – 2005.); tu je bio i profesionalni hrvač i glumac Joe Marsh/Marušić (1911. – 1989.) čiji se lik nalazi na plastičnim bocama tekućine za čišćenje (u Americi poznat kao Mr. Clean, a Mr. Proper u Europi); od mlađih John Malkovich, Eric Bana, Karen Eterovich, Denise Lee Richards i drugi.

Ovdje ćemo podsjetiti na jednog od starih američko-hrvatskih glumaca kojeg se rijetko tko u hrvatskim medijima spominje.

Bio je to George Beban, rođen 1873. u San Franciscu, Kalifornija, od oca Roka Bebana i majke Johanne Dugan, rođene u Irskoj. Roko je iz rodnog Zlarina kraj Šibenika došao u Kaliforniju i u San Franciscu imao “saloon” i restoran, a bila ga je zgrabila i zlatna groznica pa se jedno vrijeme bavio traganjem za zlatom. On i supruga imali su četiri sina i jednu kćer od kojih je nastalo veliko potomstvo.

Najmlađe dijete u obitelji bio je George koji je već u mladim danima počeo pjevati i plesati sa skupinom amatera u San Franciscu i glumiti šaljive uloge u kazališnim priredbama.

Postao je glumac u nijemim, a potom i u zvučnim filmovima. Bio je posebice poznat po raznolikim ulogama Talijana kako su oni tada bili viđeni u američkom društvu. Takvu je ulogu u početku glumio u kazalištu, a zatim (1915.) u filmu The Italian (Talijan).

Imao je vodeće uloge u filmovima: The Alien (Stranac), Hearts of Men (Ljudska srca), The Land of the Free (Zemlja slobodnih), Jules of the Strong Heart (Jules odvažna srca), One More American (Još jedan Amerikanac)...

U filmovima The Loves of Ricardo (Rikardove ljubavi), The Greatest Love of All (Najveća ljubav od sviju), One Man in a Million (Jedan čovjek u milijunu) bio je glumac, scenarist, redatelj i producent.

George je bio oženjen glumicom Edith MacBride koja je umrla 1926. godine. Nakon njezine smrti prestao je snimati i glumiti, a nakon nesretnog pada s konja i on je umro 1928. godine. Njegov sin George Jr. (rođen 1914.) glumio je s ocem kao dijete u dva filma i jednom filmu u zrelijim godinama, a unuk Richard Beban po zanimanju je filmski snimatelj.

Roko Beban i njegova braća koja stigoše davno u Ameriku svojim potomstvom i raznim talentima obogatiše novu domovinu, a u Hrvatskoj im ostadoše samo „stari panjevi“ iz kojih su ponikli.

dr. Ante Čuvalo