Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

papa franjo nasl 150717 1 7Papa Franjo je nedavno objavio da će 2021.godinu proglasiti godinom obitelji koja će početi 19.03.2021. i trajati do 26.06.2022.godine kada će započeti u Rimu Festival mladih. Potaknut sa svim događanjima uzrokovanim pandemijom korone virusa na cjelokupno društvo pa i na samu crkvu kada su epidemiološke mjere prisilile ljude odnosno vjernike na kućnu izolaciju (praćenje mise preko društvenih mreža,televizije,interneta i sl.)Papa je taj način zbližavanja sa Bogom nazvao kućna crkva. Rekli bismo da ima neke veze sa prvom kršćanskom crkvom kada su vjernici bili prisiljeni održavati obrede u katakombama, dok su danas vjernici u kućama.

Trenutno što se tiče pandemije Covid 19, krajem ove 2020.godine su započeta i cijepljenja te se  govori o potrebi procjepljenosti stanovništva od 70 ili čak do 90%. I kao što obično biva, neki su za, a neki nisu za cjepljene prisjećajući se potrebe prije nekoliko godina u vezi cijepljenja protiv gripe. Mi trenutno nemamo podataka o postotku onih koje su za cijepljenje, a koliko je onih koji nisu za cijepljenje. U Hrvatskoj kreće kampanja o potrebi cjepljenja stanovništva, a oni koji nisu za cijepljenje kao jedan od razloga često navode da će preko vakcine biti omogućena kontrola stanovništva, odnosno bit će ugrožena privatnost osobe.

Ja bih nadodao da i bez vakcine već dobrano postoji takva kontrola bez obzira cjepio se ti ili ne. Pa sve je u rukama moćnika. Za BiH je objavljeno preko medija da će u prvoj trećini 2021.godine stići cjepiva za 20% stanovništva.

U zadnje vrijeme se može čuti da neće biti isto prije i poslije Korone i da će se neke stvari mjenjati  na bolje ili na gore. Znanstvenici još uvijek ne znaju odgovor na pitanje, a to je: „Kamo ide ovo čovječanstvo, na blagostanje ili propast“? Odgovor na isto pitanje ne zna ni filozofija, a ni religija. Samo jedan zna odgovor, a to je Stvoritelj-Bog.

Ovih dana objavljena je vijest da će Kina 2028.godine preteći SAD u gospodarstvu, jer ima stopu rasta BDP –a od 7.9%. Osim toga, EU u narednom periodu planira uložiti u digitalnu tehnologiju za gospodarstvo preko 20 milijardi eura. Svijet se globalizira ili umrežava, ali vrlo često se može čuti da postoji kriza obitelji, a obitelj je vrlo važna karika u društvu.

Zato i možemo razumjeti poteze pape Franje u vezi proglašenja godine 2021. kao godine obitelji. Problema je bilo u svako vrijeme pa i u ovo naše vrijeme, ali samo jedno ostaje zauvijek, a to je vjera u Isusa Krista.