Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

753c914f902b1ee6fbf8cbfbc20fcd7d MBh. državljani koji žive širom svijeta većinom donesu odluku da kada umru budu sahranjeni u svojoj domovini. Prema podacima Granične policije BiH, od siječnja do ožujka ove godine prevezeno je 1.038 umrlih u BiH.

Osobe iz BiH koje žive u dijaspori za vrijeme života često donose odluku da budu ukopani u rodnoj zemlji, a mnogi plaćaju i članarinu u nekim od pogrebnih društava u BiH.

Prijevoz tijela vrše javna i privatna pogrebna društva, a cijena se razlikuje ovisno o lokaciji i izboru kovčega. Sve je usklađeno s pravilima Europske unije. Kako  je za Klix.ba rekao jedan od uposlenika pokopnog društva, tijela se prevoze u posebnim limeno-drvenim sanducima koji su hermetički zatvoreni.

Dokumentaciju može prikupiti obitelj ili to može prepustiti pogrebnom društvu koje će vršiti prijevoz.

"Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave propisano je da se granične provjere prilikom prijenosa posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne, obavljaju uvidom u sprovodnicu izdatu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH ili uvidom u sprovodnicu izdatu u stranim akreditiranim ili nerezidentnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Za prijevoz posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne preko državne granice BiH potrebna je sprovodnica", kazala je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Da biste dobili sprovodnicu u bh. ambasadama potrebno je dostaviti putnu ispravu umrle osobe ili dokaz da preminula osoba ima bh. državljanstvo, izvod iz matične knjige umrlih, dokument za umrle, potvrdu liječnika mrtvozornika o uzroku smrti, potvrdu o osiguranom grobnom mjestu te podatke o tvrtki koja će vršiti prijevoz (podaci o vozilu, vozaču i mjestu prelaska granice u BiH).

"Ako je uzrok smrti umrle osobe bila zarazna bolest, potrebno je priložiti odgovarajući dokument liječnik  s dijagnozom uzroka smrti na latinskom jeziku. S obzirom na to da je u ovom slučaju neophodno tražiti suglasnost nadležnog organa iz BiH za izdavanje sprovodnice, naglašavamo da sprovodnica u ovim slučajevima neće biti izdata dok diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) za to ne dobije odgovarajuću suglasnost iz BiH. S tim u vezi preporučujemo da se planiranje transporta umrle osobe obavezno prethodno dogovara s ovlaštenim osobama DKP i da se zahtjevi podnose pravovremeno", navodi Ambasada BiH u Nizozemskoj.

U BiH je moguće sahraniti i strane državljane. Dokumenti su isti kao i za državljane BiH i potrebna je suglasnost iz BiH. Za sprovodnicu za strane državljane plaća se taksa.

Uz sve navedeno potrebno je popuniti zahtjev koji se daje u DKP-u ili se može pronaći na njihovim web stranicama.

Cijene prijevoza se naplaćuju po kilometru i kreću se od 1 KM pa naviše.