Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

trgovina 9935276Građani Bosne i Hercegovine na posljednjem su mjestu u Europi kad je riječ o kupovnoj moći, pokazala je studija istraživačke kuće GFK za prošlu godinu. Iako najmanje zarađujemo, ne možemo se, ipak, pohvaliti da imamo i najniže cijene. Uz pomoć posebne internet-stranice Numbeo poredili smo cijene osnovnih proizvoda u glavnom gradu BiH i Bugarske kao najsiromašnije članice Europske unije, piše Dnevni avaz.

 

Posljednji podaci

 

Prema posljednjim podacima za svibanj, vidi se da su mnogi proizvodi jeftiniji u Sofiji nego u Sarajevu, i to usprkos činjenici da stanovnici Sofije mjesečno zarade, prosječno, 1.166 KM, a Sarajeva 874 KM. Tako je prosječna cijena obroka u "McDonald'su" u Sarajevu 8,50 KM, a u Sofiji 7,97 KM. Slična je situacija i s flašom vode od 0,33 litra, koja u Sarajevu košta 1,39 KM, a u Sofiji 1,15 KM. Kilogram riže u glavnom gradu BiH, prema istraživanju internet-portala Numbeo, košta 2,24 KM, dok je u Sofiji 1,91 KM. Slična je situacija i s kilogramom krompira ili paradajza.

U Sofiji su niže i cijene gradskog prijevoza, u Sarajevu jednokratna karta za javni prijevoz košta 1,80 KM, a u Sofiji 1,59 KM. Niža je i cijena taksi usluga te i mjesečnih karata za gradski prijevoz.

Posebno se razlika vidi kad je riječ o komunalnim davanjima. Za stan od 85 kvadratnih metara u Sarajevu režije koštaju skoro 275 KM mjesečno, dok stanovnik Sofije plati svega 179 KM.

Dragovan Petrović, ekonomski analitičar, kazao je da cijene namirnica trebaju biti u korelaciji sa primanjima stanovništva, ali da se na ovom primjeru vidi da to nije tako.

 

 

Nepisano pravilo

 

- Prema ovom pravilu, cijene u Švedskoj i Njemačkoj su veće, ali su i zarade daleko veće nego u BiH. Kod nas postoji i zlouporaba monopola na tržištu pa onaj tko je ekskluzivni uvoznik, nameće i veću cijenu. To je stvar politike na nivou države, ali i entiteta, koji bi trebali regulirati ovu oblast - istaknuo je Petrović.

Dodao je da Bugarska jeste na začelju EU po standardu, ali su i kod njih troškovi prehrane dominantni u ukupnim troškovima.

- Oni, ipak, imaju viši standard nego mi, a imaju i niže cijene. Kod nas je uništena domaća privreda, koja je generirala izvoz i rast standarda građana. Uništeni su privredni giganti koji su nalazili sebi posao, ali i posao za mala i srednja poduzeća. Dakle, ključ je poboljšavanje standarda građana kroz razvoj privrede i prvenstveno velikih privrednih sistema - pojasnio je Petrović.

 

U Sarajevu je skuplja i odjeća

 

Pregledom istraživanja na portalu Numbeo vidi se da su u Sarajevu i odjeća i obuća skuplji u odnosu na Sofiju usprkos višem standardu stanovnika glavnog grada Bugarske.

Džins hlače - 96 KM u Sofiji i 116 KM u Sarajevu

Ljetna haljina u nekom od poznatih trgovačkih lanaca - 51 KM u Sofiji i 58 KM u Sarajevu

Muške poslovne cipele - 138 KM u Sofiji i 150 KM u Sarajevu