Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

In7XPK4u e6df7c0604d574735a1ed1e960f21ad9 475 316 85 s c1Stanovnici južnih krajeva sve češće u kupovinu hrane i ostalih potrepština idu u susjednu BiH. U prvom pograničnom mjestu u BiH, Prisiki, hrana je jeftinija nego u Hrvatskoj, a u kupovinu se uglavnom dolazi vikendom.

Na istaknutim mjestima su objašnjenja o načinu povratka PDV-a i valutama kojima se može platiti, piše Slobodna Dalmacija.

Na gajbi pive, ušteda je oko 30 kuna. 

"Nije u pitanju samo cijena, nego i kvaliteta" kaže jedan od kupaca dodajući i da je neusporediva kvaliteta mesa koje se može kupiti u mesnicama i šoping centrima u Hrvatskoj.

Veliki broj kupaca u BiH dolazi po gorivo i cigarete. Gorivo je, usporkos poskupljenju u susjednoj državi još uvijek jeftinije, a jeftinije su i cigarete i duhan.

Ipak, ono zbog čega se najviše isplati ići u šoping u Hercegovinu su - lijekovi. Iako trgovci i ljekarnici to ne priznaju, javna je tajna da se u BiH mogu bez recepta kupiti mnogi lijekovi za koje je u Hrvatskoj potreban recept.

Hercegovci u Imotskom

I dok državljani Hrvatske zapravo nikada nisu izgubili naviku šopinga u BiH, tako su zadnjih godina Hercegovci i ostali preko granice otkrili – "Lidl".

– Otiđite u Imotski ili Metković, pa ćete vidjeti čije su tablice većina. Bosanske, naravno. Kupuju najviše strane i robne marke raznih prehrambenih potrepština, kao i sir, koji je sada u našim trgovačkim lancima općenito jeftiniji nego u Hercegovini, a pogotovo kada su akcije. Nekada je drukčije bilo – kazuje nam Imoćanka koja redovito kupuje i s ove i s one strane.