Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bura srecoZlatnu plaketu za kvalitetu dobili su pršutana "Bura" iz Ljubuškog i "Pršut Voštane" iz Čaporica kod Trilja. Šampion kvalitete 11. nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, koji se održao u Sinju, je pršut tvrtke "Mijukić prom" iz Runovića.

Tako je odlučilo stručno ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s prof. dr. sc. Mirkom Gugićem. Proglašenjem pobjednika ujedno je označen završetak dvodnevnog sajma od kojega je po pršutu i drugim trajnim suhomesnatim proizvodima, uključujući i slavonski kulen, vonjao cijeli alkarski grad.

- Imali smo nevjerojatnu gužvu u vrhu kvalitete jer sredine i dna nije ni bilo. Nas 16 članova povjerenstva ocijenilo je 14 uzoraka koje su nam pod šifrom dostavili proizvođači. O šampionu su odlučile nijanse. Svi su zapravo šampioni. Po našem pravilniku moguće je osvojiti najviše 40 bodova tako da nas 16 ocjenjivača za svaki uzorak ocjenjuje po 31 obilježje. Razlika između šampiona i vicešampiona je 0,01 bod, a jednako tolika je i razlika između vicešampiona te zlatnih plaketa i diploma za kvalitetu. Sve iznad 36 bodova spada u vrhunsku kvalitetu, a svih 14 pršuta koje smo mi ocjenjivali imalo je više od 39 bodova - kaže Gugić.

Vicešampion 11. sajma pršuta je Mesarsko-trgovački obrt "Mrki" iz Trogira, a zlatnu plaketu za 3. mjesto dobio je krčki pršut tvrtke "Market Žužić".

Zlatnu plaketu za kvalitetu dobili su pršutana "Bura" iz Ljubuškog i "Pršut Voštane" iz Čaporica kod Trilja. Zlatnu diplomu za kvalitetu dobili su prošlogodišnji šampion "Smjeli" iz Dugopolja, "Kulina" iz Novih Sela, "Mesnice Lukin" iz Zadra, "MEL-Jakov Lovrić" iz Hrvaca, zadruga "Svilaja" iz Maovica kod Vrlike, "Pivac" iz Vrgorca, "Bel-Cro trade" iz Miljevaca, "Delicije Marović" iz Sinja i "Baba delicije" iz Pakova Sela.