Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sastanak posa markotic kraljevic 1536x1025Veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa danas je posjetio Ljubuški gdje se u zgradi Gradske uprave susreo s gradonačelnikom Vedranom Markotićem i dopredsjednikom Vlade ŽZH-a i ministrom financija Tonijem Kraljevićem te njihovim suradnicima.

Razgovaralo se o mogućim mađarskim investicijama u Hercegovini te suradnji na poljima kulture i socijalne politike.

Gradonačelnik Markotić je podsjetio kako se početkom travnja održava Mostarski sajam gospodarstva na kojem je Mađarska zemlja partner.

„Budući da će tu biti velik broj mađarskih jakih tvrtki, razgovarali smo o mogućnosti oni dođu u grad Ljubuški i da provedu popodne u Ljubuškom, da vide kapacitete kojima mi raspolažemo u proizvodnji, poljoprivredi i u svim ostalim djelatnostima. Željeli bi da se oni upoznaju i s našim gospodarstvenicima i da pokušamo ostvariti suradnju. Znamo da je Mađarska snažna zemlja s jakim gospodarstvom koja puno ulaže u okolne zemlje. Stoga koristimo priliku Mostarskog sajma da im predstavimo potencijale zapadne Hercegovine i našeg grada Ljubuškog“, istaknuo je gradonačelnik Markotić nakon sastanka.

On je dodao kako Ljubuški nudi brojne pogodnosti investitorima.

„Imamo mogućnost za poduzetnike koji ovdje dođu i naprave pogone, da im vratimo novac za kupovinu zemljišta nakon što zaposle određen broj ljudi. Osiguravamo i sve komunalne priključke, od kanalizacije, gradske vode, tehničke vode do asfalta. Mislim da tu ima ekonomske logike i da će sigurno biti zainteresiranih firmi iz Mađarske koje će htjeti uložiti u grad Ljubuški“, zaključio je Markotić.

Veleposlanik Pósa je istaknuo kako je i on zadovoljan sastankom.  

„Mogu reći da su mađarski ulagači spremni da dođu u BiH, i u ovaj dio Hercegovine. Na početku travnja ćemo imati Mostarski sajam  gdje će se naši ulagači moći osobno upoznati s ovom okolinom i moći će vidjeti kakve ova okolina daje mogućnosti za investiranje. Zainteresirani smo za suradnju na polju agrara i energetike. Imamo ozbiljne kompanije koji su već prisutne na području zapadnog Balkana. Mislimo da ovaj dio Europe mora biti dio Europske unije gdje je, na sreću, Mađarska već unutra i zato se fokusiramo na ovu regiju“, rekao je, među ostalim, Pósa.

On je dodao, kako se, pored ekonomije, razgovaralo i o drugim vidovima suradnje, od suradnje na polju kulture, do suradnje na polju socijalne politike.