Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Potpisani ugovori o koncesijiDanas je u dvorani za sastanke u zgradi Gradske uprave s početkom u 12 sati upriličeno potpisivanje ugovora o koncesiji između Grada Ljubuškog i šest ljubuških vinarija. Korištenje zemljišta u poljoprivredne svrhe nalazi se na ulazu u Ljubuški, poznatije pod imenom Plantaža, na kojem će uskoro biti podignuti novi nasadi vinograda. Ugovori o koncesijama potpisani su sa sljedećim vinarijama:

-Vinarija Buntić, Vinarija Nuić d.o.o., Catena d.o.o., Vino Milas, „JSB“ i Vinarija Majić.

Rješavanje situacije s Plantažom je bilo među našim prioritetima. Drago mi je da nakon provedenog natječaja, na ovaj način, preko naših domaćih vinara, vraćamo uzgoj vinove loze na ulaz u Ljubuški. Hvala im što su izrazili spremnost da ulažu, a Grad Ljubuški će sve poljoprivrednike pa tako maslinare i vinare pomagati koliko to bude moguće – rekao je prije nekoliko dana gradonačelnik Vedran Markotić.

 U današnjem obraćanju medijima, Markotić je istakao zadovoljstvo i zahvalnost ljubuškim vinarima što su se u ovim teškim vremenima odlučili na ulaganje i sadnju vinove loze na našem najplodnijem zemljištu.

„40 hektara zemlje na ulazu u Ljubuški je današnjim ugovorom dodijeljeno na 30 godina šestorici ljubuških vinara koji su nakon prevedenog javnog natječaja preuzeli na sebe taj dio odgovornosti daljnjih ulaganja. Želim im sreću i da već dogodine na tih 40 hektara nikne vinova loza, te da za koju godinu pijemo najbolje vino“,-poručio je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

„Ljubuški je imao najstariju vinariju u Bosni i Hercegovini, a ovim ugovorima vraćamo se na stare staze slave“-ponosno je dodao Markotić, te je posebnu zahvalu uputio Županiji Zapadnohercegovačkoj, koja je svojom odlukom omogućila gradu Ljubuškom da provede natječaj i da zemljište kroz koncesiju pripadne ljubuškim vinarima. Zemlja je bila u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke.

Svoj ponos i zadovoljstvo nije mogao sakriti ni dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević koji je dosta pripomogao da Plantaža konačno dospije u ruke ljubuških vinara.

Svjestan devastacija Plantaže iz prošlih godina otkrio je da se zakleo da će učiniti sve da se taj prostor oplemeni i dovede svrsi te da na Plantaži opet budu najbolja ljubuška vina. Smatra da će stvorit dodanu vrijednost gradu i donijeti nova radna mjesta.

„Kao Ljubušaka i člana županijske vlade me posebno veseli ovaj dan“-rekao je Kraljević.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Tihomir Kvesić – predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški, Ivan Jelčić- predsjednik Skupštine i David Grbavac – ministar MUP-a ŽZH.