Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

draganHercegovački maslinari ovih dana imaju pune ruke posla. Na plantaži maslinara Dragana Mikulića iz Ljubuškog je oko 10.000 stabala. Urod i kvaliteta ploda ove godine su, kaže, vrhunski što će odrediti i kvalitetu ovogodišnjeg maslinovog ulja.

„Hercegovina i Istra su po klimatskim uvjetima slične regije. Hladnije zime u odnosu na primjerice Dalmaciju, daju veći urod, a ljetne vrućine smanjuju bolesti ploda, što se pokazalo ove godine. Nije bilo maslinove mušice i moljca, masline su zdrave, tako da smo prezadovoljni“ kaže Mikulić.

Uljara u Ljubuškom, kapaciteta dvije i pol tone masline na sat, već daje prve kapljice mladog ulja.

„Ono je malo pikantno, ali svi ljubitelji maslinovog ulja znaju da je upravo pikantnost maslinovog ulja pokazatelj njegove kvalitete. I ove godine imamo vrhunsko ulje“ pojašnjava Mikulić.

Za razliku od vinara, koji uslijed pandemije imaju problem s plasmanom vina, maslinari svoje ulje uspjevaju plasirati , u prvom redu na domaće tržište.

„ Vino rade i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i drugim zemljama dok su masline samo s ograničenog, klimatski odgovarajućeg područja. Stoga se mi ne bojimo za plasman naših ulja, jer ljudi sve više prepoznaju njegovu vrijednost i sve je veća potražnja za maslinovim uljem“, zaključuje maslinar Dragan Mikulić u razgovoru za FTV.

 

Videoprilog pogledajte OVDJE.