Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

akcija setacSedmorica optuženih iz predmeta Svetozar Perućica i ostali jučer su nepravomoćnom presudom Suda BiH osuđeni na ukupno 24 godine zatvora zbog organiziranog kriminala i međunarodnog krijumčarenja droge.
Presudom, koju je izrekao predsjedavajući Vijeća Izo Tankić, organizatori grupe Perućica i Neđeljko Kuljić, obojica iz Bileće su osuđeni na po šest godina zatvora. Davor Miličević iz Čapljine i Zoran Bandur iz Ljubuškog su dobili po tri godine zatvora, dok su Marko Govedarica i Marko Dunđer, obojica iz Bileće, te Jozo Rašić iz Ljubuškog osuđeni na po dvije godine zatvora.
Zbog nedostatka dokaza, krivnje su oslobođeni Saša, Milenko i Siniša Kuljić, Bojan Puhalo, Miloš Govedarica  i Vuk Vujović svi iz Bileće, te Srećko Trifković sa Pala.
Za dvije točke optužnice, grupa je oslobođena krivnje, dok su krivima proglašeni samo za transport droge iz Crne Gore preko Hercegovine u Hrvatsku.
Perućica i Neđeljko Kuljić su, stoji u presudi, u cilju pribavljanja imovinske koristi, organizirali i rukovodili grupom koja je formirana radi neovlaštenog međunarodnog krijumčarenja, koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području BiH, Crne Gore i Hrvatske vršila krijumčarenje veće količine skunka.
Ostali optuženi su postali pripadnici grupe sa jasnim ulogama u izvršenju djela, na način da su prilikom transporta osmatrali put, nudili drogu na prodaju i sudjelovali u njenom daljem prebacivanju.
Dopremljena droga se čuvala u skladištima u Čapljini, gdje je Miličević angažirao Bandura i Rašića da drogu prevezu u Hrvatsku.
Optuženi su 17. siječna 2014. u Crnoj Gori nabavili marihuanu, kako stoji u optužnici, te je droga pet dana poslije prebačena u BiH, a Dunđer je preuzeo i prevezao audijem karavan i sakrio. Iz Čapljine je pošiljka droge prebačena u Ljubuški, a dalje je trebala da dođe do Marija Jurija u Zagreb. Optuženi su se u Opuzenu trebali sastali sa Jurijem i predati 21 kilograma marihuane, ali tu pošiljku je presrela je i zaplijenila hrvatska policija.
Oslobođeni su krivnje, da su u još dva navrata u 2014. iz Crne Gore prošvercovali veće količine droge, uz obrazloženje da droga nije bila po propisima zapakirana i dostavljena Sudu, što je odbačeno kao dokaz, točnije ocijenjeno nezakonito pribavljenim dokazima. Tako su oslobođeni krivnje da su u ožujku 2014. nabavili BMW X6 koji su u Crnoj Gori zamijenili za 20 kilograma marihuane.
Tu pošiljku izbacili su u iz vozila u šumi pokraj jednog sela kod  Bileće, gdje je policija pronašla dvije vreće u kojima je bilo 48 pakovanja marihuane.
Oslobođeni su krivnje i da su 30. travnja. 2104. iz Crne Gore u BiH drogu prenijeli pješke, stavili je u BMW sa diplomatskim tablicama i krenuli u Istočno Sarajevo. Na putu Tjentište – Foča, u mjestu Bukovica, “čistače”, koji su se kretali ispred vozila sa drogom, zaustavila je policija, a Neđeljko Kuljić je potom pobjegao i bacio vreće u kojima je bilo 54 kilograma marihuane u rijeku, gdje su je kasnije namjeravali pronaći. Međutim, policija je pretragom šireg lokaliteta pronašla vreće s drogom. Nepravomoćno osuđeni, ali i oslobođeni krivnje su inače, uhićeni u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva Šetač 2, koja je izvedena u ljeto 2014. godine. Obrane osuđenih su najavili žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH na ovu presudu.