ITC8Hercegovina je južni dio Bosne i Hercegovine i ekonomski je dobro integrirana regija s procijenjenim brojem stanovništva od 383.000, obuhvaća nešto manje od petine državnog teritorija BiH i nešto više od desetine pučanstva.

Glavno gospodarsko središte je Mostar.

Ime Hercegovina prvi put se spominje 1454.godine.Tako je polovicom 15.stoljeća formiran naziv pokrajine (regije) kojoj starija stoljeća svjedoče o više tisuća godina civilizacije. Na tlu ove hrvatske regije saživjela su naselja koja svjedoče o novijoj povijesti.

Srednjovjekovni gradovi, primjerice Blagaj, Ljubuški svjedoci su jedinstvenih fortifikacijskih utvrda i financijskog trezora u Hercegovini. Blagaj je izrastao, a Ljubuški sagrađen. Potonji pokušava frofilirati svijest o potrebi obnove, zaštite očuvanja i predstavljanja.

On bi želio osvijestiti spoznaju o vlastitom kulturnom identitetu i korijenima drevnog hrvatskog naroda. Barem je to dojam putnika namjernika koji kroče od Vrgorca ili Klobuka prema Međugorju i motre začudo lijepe zidine danas, rekao bih ničijeg grada, a nekad moćnog hercega Stipana Vukčića i podsjećajući na ekonomsku moć i arhitektonsku raskoš.

Na to navode razgovori i iščitavana davnih zapisa o ljubuškoj tvrđavi, ostaci u Franjevačkom muzeju i pričama koje još uvijek kolaju od usta do usta ovog pripovjedačkog naroda.

Prvi poznati stanovnici bili su Iliri, u početku Daorsi, koji su kasnije potisnuli Ardijejci i Dalmati.

Od njih su ostale brojne grobne kamene gomile i utvrđene gradine (posebice smjerom Klobuk-Vitina-Radišići-Ljubuški-Mostarska vrata-Studenci) po padinama i vrhovima brada.

Udruga potomaka i udovica II.Svjetskog rata i poraća,Ljubuški,Tomislav Dugandžić

Foto:Ivan Tomić-Caro

ITC 1ITC2ITC3ITC4ITC5ITC6ITC7ITC8