Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Screenshot 2022 05 31 at 10 38 05 U Ljubuskom cak 16 zahtjeva za posvojenje djeteta i jedan za udomljenjePrimjena Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH, koji propisuje jednak dječji dodatak u svim županijama, počela je u listopadu, navode iz Centra za socijalni rad Tuzla. Isplata prvog dodatka očekuje se u studenom. Navedeni zakon propisuje da će dječji dodatak iznositi 19 posto najniže plaće u Federaciji, što je trenutačno 103,20 konvertibilnih maraka te da će pravo na njega imati djeca do 18. godine života, piše Večernji list BiH. 

 

Tko ima pravo na dodatak

 

Naime, Zakon o materijalnoj podršci obitelji s djecom u Federaciji BiH usvojen je u svibnju, a objavom u Službenim novinama FBiH početkom srpnja stupio je na snagu. Njegova primjena počinje tri mjeseca nakon stupanja na snagu, odnosno početkom listopada, kada bi Centri za socijalni rad trebali krenuti sa zaprimanjem zahtjeva. Procjena je kako će najmanje petina ili 80.000 djece imati pravo na ovaj dodatak. Kako je ranije naveo federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predloženi zakon jamči da će se dječji dodatak povećavati godišnje kako bude dolazilo do redovitog usklađivanja najniže plaće, što je osigurano uredbom Vlade Federacije BiH. Kada je riječ o uvjetima koje obitelji trebaju ispuniti da bi ostvarile navedeno pravo, zakon propisuje da je riječ o onima čiji prihodi po članu obitelji ne prelaze 20 posto od prosječne plaće u Federaciji. To u praksi znači da za ostvarenje ovog prava mjesečna primanja po članu obitelji neće moći iznositi više od 40 posto najniže plaće, što je trenutačno 217,20 KM. Primjerice, kako bi se ostvarilo pravo na dječji dodatak, prihod tročlanog kućanstva ne može biti veći od 651,60 KM, četveročlanog od 868,80 ili peteročlanog od 1086 KM. - Procijenjeno je da će ovim zakonom svako dijete u Federaciji BiH, koje dolazi iz socijalno ugrožene obitelji, do svoje 18. godine dobiti oko 25.000 KM pomoći - kazao je ministar Drljača. Ovo će se pravo financirati iz proračuna Federacije BiH. Također, važno je naglasiti da se djetetu koje ispunjava uvjete pravo na dječji dodatak priznaje od dana podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava od zakonskog zastupnika djeteta. Važno je naglasiti i da pravo na dječji dodatak traje dok postoje uvjeti za ostvarivanje prava, a najdulje 12 mjeseci.

 

Obnavljanje zahtjeva

 

- Zakonski zastupnik djeteta koje je ostvarilo pravo na dječji dodatak dužan je obnoviti zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak u mjesecu prije isteka prava. Ako zakonski zastupnik djeteta u roku ne podnese zahtjev i ne dostavi dokaze o ispunjavanju uvjeta za nastavak ostvarivanja prava, pravo na dječji dodatak prestaje - stoji u zakonu. To znači da će roditelji ili skrbnici mjesec dana prije isteka godine dana sami morati, bez poziva, donijeti u Centar potrebnu dokumentaciju kojom dokazuju da i dalje ostvaruju pravo na dječji dodatak. Isti zakon, uz dječji dodatak, definira i naknadu za nezaposlene rodilje. Visina iznosa mjesečne naknade rodiljama je 55 posto od najniže plaće u FBiH, a naknada će se isplaćivati u razdoblju od 12 mjeseci, oko 298 KM mjesečno. Budući da se to pravo ostvaruje kroz županijske proračune, županijama je ostavljena mogućnost da tu naknadu povećaju, što su pojedine izmjenama svojih zakona i propisa i napravile. Procjena je da će godišnje biti nešto više od 9000 korisnica ovog prava na području Federacije BiH.•