Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1495e9700821a1dabea9ea54646e1f23 MFederacija BiH, kao i Bosna i Hercegovina, karakteristična je i po ogromnim disproporcijama između županija u gustoći naseljenosti stanovništva, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dok su neka područja prenapučene druga su gotovo pusta. Usporebe radi u prostorno najvećoj županiji u Federaciji BiH, Hercegbosanskoj koja obuhvaća čak 19 posto teritorija ovog entiteta, živi, prema popisu stanovništva iz 2013. tek 84.000 stanovnika. S druge, pak, strane prostor triju većinski bošnjačkih županija Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske, tek je za 9 posto prostorno veći od HBŽ, a ima 14puta više stanovnika. Na prostoru ove tri županije koji zajedno obuhvaća 28 posto teritorija FBiH obitava 1, 2 milijuna stanovnika.

Disproporcija u naseljenosti pojedinih područja FBiH je još izraženija ako se usporedi, primjerice područje triju većinski srpskih općina u Hercegbosanskoj županije- Drvara- Grahova i Glamoča koje čini  više 10 posto teritorija FBiH s primjerice prostorno približno jednakim Tuzlanskim kantonom. U spomenute tri općine živi tek nešto više od 13.000 stanovnika, dok je na prostoru Tuzlanskog kantona nastanjeno čak 34 puta više ili 445.000 stanovnika.

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com