Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tociti gorivo 22 3Iako je postojao realan strah građana Bosne i Hercegovine da bi se događanja u svijetu koja se odnose na rast cijena sirove nafte, do kojeg je došlo uslijed napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, mogla odraziti i na cijene goriva u BiH, to se još ne događa.

Pad cijena
- Otkada je krenula cijela ova priča sa napadima u Saudijskoj Arabiji i problemi na svjetskom tržištu nafte, nismo dobijali zahtjeve za povećanje cijena goriva u Federaciji BiH. Cijene su ostale na istom nivou na kojem su i bile, kazala nam je Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

I prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, cijene ovog tjedna su na istom nivou kao i prošle, te litar benzina 95 košta 2,26 KM, a dizela 2,31 KM. Provjerili smo i cijene u zemljama regije, te vidjeli da se u Srbiji cijene nisu mijenjale, te je cijena benzina u toj zemlji 2,41, a dizela 2,59 KM, dok su u Hrvatskoj u utorak cijene znatno povećane. Tako je benzin 95 poskupio na 2,66 KM, a cijena dizela sada je 2,59 KM.
 

 

Obaveze
- U posljednjih nekoliko dana došlo je do pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i izgleda da će Saudijska Arabija puno ranije osposobiti one kapacitete koji su uništeni, tako da je vrlo teško govoriti o mogućim posljedicama. Međutim, ukoliko bi nafta na svjetskom tržištu konstantno poskupljivala, to bi se sigurno odrazilo i na BiH. Ono što je veći problem jeste činjenica da kod nas ne pojeftinjuje gorivo ni kada cijena nafte u svijetu pada, kazao nam je Damir Miljević, ekonomski analitičar.

Jedan od problema je i što BiH nije ispunila obvezu koju je preuzela pristupanjem Energetskoj zajednici, a to je da se formiraju rezerve energenata, između ostalih i nafte, pa smo onda ostavljeni na milost i nemilost dobavljačima goriva.

- Kod nas ne postoji nikakva državna politika iako je sve zemlje imaju. Ovdje je na snazi slobodno formiranje cijena, nije potrebna suglasnost države za promjene, dok u Hrvatskoj Vlada mora dati suglasnost i na povećanje i na smanjenje. Problem kod nas je i što nemamo nikakvih rezervi. Sve u svemu, građani su ovdje prepušteni na milost i nemilost dobavljača, poručio je Miljević, te dodao kako ne očekuje da će do poskupljenja u narednom periodu doći.