Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

oOZwd9Ce breivik 475 316 85 s c1Masovni ubojica Anders Breivik pojavit će se danas pred sudom jer je tužio Vladu da je prekršila njegova ljudska prava jer je izoliran od ostalih zatvorenika. Breivik, koji je ubio 77 osoba u bombaškom i oružanom napadu 2011. godine, tvrdi da je zbog boravka u samici žrtva surovog i nehumanog tretmana.
On je tužio državu Norvešku, koju optužuje za "nehuman" i degradirajući tretman što, prema njegovoj ocjeni, predstavlja kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima.

Breivik Oslo tereti za kršenje dvije klauzule Europske konvencije o ljudskim pravima. Jedna od klauzula garantira pravo na poštivanje "privatnog i obiteljskog života" i "dopisivanje", a druga zabranjuje "nehuman ili degradirajući tretman ili kaznu.
Njegov odvjetnik, Ojstejn Storvik rekao je agenciji France Press da je Breivik izložen stresu boravkom u izolaciji u zatvoru Skijen udaljenom stotinjak kilometara jugozapadno od Osla.

Breivik tvrdi da je zbog uvjeta u zatvoru bio primoran da odustane od tečaja iz političkih znanosti na Sveučilištu u Oslu.
"Jedna od njegovih glavnih preokupacija u zatvoru je učenje. On je sada prestao i mislim da je to znak da je izolacija imala negativan utjecaj na njegovo mentalno zdravlje", ističe Storvik.

Vlasti napominju da je Breivikovo dopisivanje cenzurirano kako bi bio spriječen da uspostavi "ekstremističku mrežu".
Prema podacima ureda državnog tužitelja, Brejvik ima pristup u tri različite zatvorske ćelije, za život, učenje i vježbu, između kojih se može slobodno kretati. On izlazi u dvorište u šetnju i sam može kuhati i prati veš. Ima pristup računalu bez interneta, televiziji i "play-stationu".
Breivik služi kaznu od 21 godine zatvora, što je maksimalno u Norveškoj. Kazna može biti produžena ukoliko bude zaključeno da on i dalje predstavlja prijetnju po društvo.

 

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com