Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KrumpirilikrompirPostoji nekoliko vrsta bolesti krumpira u skladištu ili podrumu, a najvažnije su Fusarium solani, Phoma exigua i Erwinia corotava.

Suva trulež gomolje krompira-Fusarium solani, tipično je oboljenje kod skladištenja krompira te može prouzročiti velike štete. Posebno velike štete može prouzročiti na one gomolje ili krtole ukoliko su ranije imale jaču zarazu sa plamenjačom ili phitoftorom infestans. Infekcije se najčešće ostvaruju prilikom vađenja gomolja i  gdje dolazi do ozlijeda krtole ili pak prilikom transporta. Na mjestima gdje su gomolji ozlijeđeni tokom skladištenja javljaju se sitne, mrke ,nekrotične zone. Infekcija se širi, tkivo iznad pjega se uliježe, suši i smežurava u vidu koncentričnih krugova. Na površini gomolja u nekrotičnim zonama javljaju se gomilice koje čine micelije gljive, ružičaste boje. Oboljeli gomolji se potpuno osuše, postaju tvrdi i mumificiraju.

Mjere zaštite

-smanjiti mogućnost povrjeđivanja gomolja kod vađenja iz tla

-obezbjediti u skladištu-podrumu dobru ventilaciju i u početku 7-10 dana potrebna je temperatura 12 Celzijevih stupnjeva

-dezinfekcija skladišta

-zaražene gomolje ukloniti

-saditi zdravi gomolj

Antraknoza gomolja (Phoma exigua)- na početku se javljaju sitne, okrugle, zagasite pjege na gomoljima. Vremenom nekrotične pjege se povećavaju i spajaju, a tkivo ispod njih postaje tamne boje. Potom pjege postaju ugnute, suhe i mrke boje. Na ovaj način nastaju tipične gangonezne rane, u kojima se tkivo suši i puca. Izbjegavati povrede gomolja prilikom vađenja. U početku u skladištu treba biti temperatura od 12-15 Celzijevih stupnjeva kako bi povrede zarasle u periodu od 10 dana. Za sadnju koristiti zdrave gomolje.

Crna ili bakterijska trulež-Erwinia corotava je prouzrokovač  vlažne truleži gomolja koja može nastati u vegetaciji, ali i tokom skladištenja. Tkivo je meko, ulegnuto, sluzavo i vlažne konzistencije. Tkivo se raspada i truli i širi se neprijatan smrad. Zaraženi gomolji s vremenom se pretvaraju u kašastu masu.

Mjere zaštite

-oboljele krtole odstraniti

-temperatura u podrumu ili skladištu treba biti oko 8.5 Celzijevih stupnjeva

-redovno provjetravati

-sadnja zdravih gomolja

-dr. mjere