Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

divlja maslinaDivlja maslina ili Mastrinka (Olea oleaster) je samonikla biljna vrsta iz porodice maslinovki. Raste kao grm, a rjeđe kao stablo. Ima male okrugle plodove koje se odlikuju većom gorčinom te površinu koštice glatkom u odnosu na naborano kod pitomih sorti maslina. Sastoji se od sitnih listova i vrlo trnovitih grana. Raste u zajednici sa česminom-zimzelenim hrastom. Na otocima u Hrvatskoj raste veliki broj raznolikih divljih maslina, a u Hercegovini do sada nisu uočeni grmovi divljih maslina .

Nedavno sam na lokalitetu Kravica orezao jedno stablo (grm) koje podsjeća na divlju maslinu. Mještani kažu da je starosti od više 20 godina i da je samonikla. Na samom mjestu gdje je izrasla maslina je oštro kamenje, pa je teško pretpostaviti da je na takvom kamenju netko posadio sadnicu masline.

Što se tiče maslinika u Ljubuškom vrlo je moguće da je ptica donijela zreli jestivi plod od divlje masline –mastrinke. Pojedini maslinari radili su kalemljenje masline na divlju. Tijekom oštrih zima došlo je do stradavanja pitome i tada je kao otpornija preuzela rast i kasnije donijela rod. Po izgledu ovo stablo i nalikuje na grm. Obrezujući grane (do sada nije obrezivana) pri dnu stabla sam uočio dosta trnovitih polusuhih i suhih grana, no takve grane nisam primijetio u krošnji.

Po listovima ne bih rekao da podsjeća na divlju maslinu jer listovi nisu sitni, ili se radi o nekom fenotipu divlje masline. Kako je maslina dospjela na ovom terenu samo možemo pretpostavljati. Kada dođe na rod u ovoj 2021.godini moći ćemo prema plodovima govoriti o vrsti masline da li je divlja ili pitoma.

Na prvom uvidu rekao bih da je maslina posađena, jer pri dnu stabla je podloga od divlje koja je nakalemljena sa pitomom maslino,  što ne mogu tvrditi. Moguće da se razmnožila iz sjemena i da je ptica donijela plod što je veća vjerojatnost. Sličnu maslinu od prije 20 godina sam primijetio u Vitini, ali i na toj lokaciji nisam siguran da se radi o divljoj maslini.

Sigurnije će se moći kazati u listopad  kada bude berbe plodova navedene masline.

 

Foto: Ilustracija