Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1 2011101412363437Kada smo se ponadali da ove godine u ranoj vegetaciji neće biti proljetnih mrazeva, ipak je prema dojavama u nizinskim predjelima mraz pričinio štete na poljoprivrednim kulturama- krumpiru, voću, vinogradu i to na datum 26. 04.2016.godine. Kolike su štete znat će se u narednom periodu.

Ako se osvrnemo unatrag nekoliko godina, još davne 1977. mraz je napravio znatne štete. 1981.godine desilo se isto, ali se to vrlo rijetko dešava pred kraj travnja kao ove 2016.godine, iako imamo podatak da je jedne godine napravio štetu početkom svibnja.

U borbi protiv ranog proljetnog mraza koriste se razne mjere kao što je orošavanje sa vodom, vrlo efikasna ali i skupa mjera. Ona se primjerice koristi u Kaliforniji na višegodišnjim nasadima, a kod nas se nekada koristilo paljenje guma ili dimni zamagljivači što je ipak manje efikasnija mjera.

Svakako da je najbolja mjera izbjegavanje sadnje voća i vinove loze u nizinama, gdje se povremeno javljaju proljetni mrazevi. Stručnjaci nalažu da ako je došlo do oštećenja organa biljaka da se ide odmah sa tretiranjem jednim od antistresnih sredstava, slično kao poslije djelovanja tuče ili grada.

Urod za ovu godinu na takvim terenima će biti umanjen, a prvu pljevidbu na vinogradima bi trebalo za nekoliko dana odgoditi, pa da se vidi pravo stanje štete. Nužno je sačekati kako bi izrasle nove mladice.

Pup vinove loze ima tri potencijalne mladice ili u strukturi sadrži glavnu i dva pomoćna oka odnosno suočice, to jest jednu centralnu glavnu mladicu i sa strane po jednu pomoćnu mladicu koje nose i manje grozdova. Sigurno da je u ovakvim uvjetima došlo do oštećenja glavne centralne mladice i da će ulogu preuzeti pomoćne mladice. Slično se dešava i kod djelovanja tuče u početku vegetacije. Plodovi na voćkama su formirani te će i oni će biti oštećeni od mraza, jer su u ovoj fazi vrlo osjetljivi. Možda vrlo kasne sorte i izbjegnu oštećenja, što će se vidjeti na terenu.

 

 

mr.sc. Branko Rogić / Radišići Port@l

 

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com