Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

7181044U tijeku je početak orezivanja maslina nakon fenofaze te diferenciranje cvjetnih pupova. U odnosu na razdoblje prije 15 godina smatram da imamo nešto više spoznaja o ovoj vrlo važnoj pomotehničkoj mjeri na prostoru Ljubuškog i šire, ali ipak još uvijek dobivamo nove spoznaje o rezidbi maslina. Ovdje je riječ o rezidbi maslina na rod.

Različiti su pristupi među maslinarima u vezi orezivanja stabala maslina pa na osnovu dosadašnjeg iskustva imamo vrlo oštri rez maslina to jest forsiranje uzgojnog oblika Ambrela-krošnja nalik na vrbu i berba isključivo od zemljane podloge.

Drugi pristup je forsiranje kotlaste vaze sa ostavljenim vrhovima maslina. Takva berba se obavlja sa ljestvama odnosno penjanju po stablu maslina te ovakav rez osigurava maksimalni prinos.

Treći pristup je kotlasta vaza sa skidanjem ili orezivanjem vrhova što daje smanjeni prinos, ali omogućava lakšu berbu bez ljestava.

Iskustva rezidbe maslina starosti od više 30 godina pokazuju i probleme, a pogotovo u gustom sklopu kada tijekom godina dolazi i do izduživanja krošnje odnosno skeletnih grana. U tom slučaju radi lakše berbe i boljeg pristupa sunčevih zraka potrebno je smanjivati krošnju ili ako je potrebno podmlađivati stablo  odsijecanjem grana sa ručnom pilom.

Sljedeće dvije godine nemamo roda, već nanovo formiranje uzgojnog oblika od novoizraslih vodopija. Prinos se može očekivati u trećoj godini, ali svakako će biti lakša berba. Kod maslina od 100 ili više godina kakvih je u Dalmaciji puno skeletne grane se izdužuju u vodoravnom smjeru ili se uvijaju oko krošnje. Nije preporučeno puštati ih u visine zbog lakšeg obavljanja berbe. Pojedini maslinari reduciraju krošnju radi dobivanja kvalitetnog maslinovog ulja i radi izvođenja lakše berbe.