Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

vino e439d8c643d2d502b032cc3214962f2b view article newNa lokalitetu Humac kod jednog privatnika orezao sam jedan trs sorte Rukatac starosti blizu 100 godina. Prema njegovim riječima, svake godine ubere skoro dvije vreće grožđa, a čokot se prostire po tzv. grudini. Kako je u Hercegovini filoksera došla kasnije u odnosu na Dalmaciju, spominje se 1913.godine. Austro-Ugarska je na prostoru Ljubuškog 1912.godine formirala voćno-lozni rasadnik sa ciljem kalemljenja vinove loze sa američkim podlogama otpornih na filokseru.

Do filoksere se loza sadila sa brojnim sortama vrste Vitis vinifera sp. europska loza na vlastitoj podlozi i bilo je mnogo sorti koje su se izgubile poslije filoksere. Možda se i danas neke nalaze u zapuštenim starim vinogradima. Poslije filoksere se pristupilo obnovi vinogradarstva u Hercegovini i pored autohtonih sorata kao što su Žilavka ili Blatina kalemljenjem dolaze i introducirane sorte sa područja Srbije, Francuske ili iz Dalmacije. Jedna od tih sorti iz Dalmacije je i ova navedena sorta Rukatac ili Maraština.

Smatra se da je podrijetlom iz Grčke i još je u antičko doba dospjela do Italije, te preko Dalmacije u Hercegovinu. Nije zastupljena u Hercegovini, iako se radi o kvalitetnoj sorti. Ime Rukatac je dobilo po tome što grozd nalikuje izgledu ruke ili šake gdje prsti podsjećaju na izgled grozda. Maraština dobiva ime po višnji Maraski jer aroma podsjeća na tu višnju. Dozrijeva kasno i nema velike urode. Osjetljiva je na pepelnicu. Grozd nije zbijen, a bobice imaju čvrstu kožu koja poslije izloženosti grozda sunčevoj svjetlosti poprima zlatno žutu boju.

Ova sorta od bijelog grožđa u Dalmaciji je bila vodeća, ali su je potisnuli Pošip i Debit. Analizom DNK-a je utvrđeno njeno podrijetlo i ustanovljena je istovjetnost sa sortom Malvasija Lunga-Treća Malvasija poslije Malvasije istarske i Malvasije Dubrovačke, a u Italiji je Malvasia del Chianti.

Zbog cvjetnog mirisa vina zovu je ženskim vinom. Dobila je i naziv Dalmatinska graševina. U Hercegovini nije značajno zastupljena, možda zato što nije prinosna i osjetljiva je na pepelnicu ili pak što dozrijeva kasno kada su i učestale oborine u odnosu na Dalmaciju.