Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

aa0d7da8a15f0aa5e33dOvih dana dijele se plakete sa ocjenama maslinovog ulja od strane Agromediteranskog zavoda u Mostaru što je već postalo tradicionalno. U prethodnim godinama na području Ljubuškog imamo ekstra djevičansko maslinovo ulje što je pokazala berba od 2020.godine. Uglavnom se radi o ulju  dobivenom od više sorti, ali da imamo ulje od jedne sorte Oblice nisam znao. Radi se o ulju jednog maslinara čije su masline zasađene prije 9 godina ispod Buturovice. Rekli bismo idealni uvjeti za rast i razvoj maslina. Radi se o 90 stabala sa stopostotnom sortom Oblica.

Prije 15 godina maslinari sa našeg područja po iskustvu maslinara iz Dalmacije krenuli su u sadnju maslina sa sortom Oblica i oprašivačima Pendolino i dr. u omjeru 1 prema 7. Za sortu Oblicu je opće poznata činjenica da ima alternativnu rodnost i nema redovite prinose te u pojedinim godinama izostane prinos jer u cvatu ima veliki postotak muških cvjetova u odnosu na druge sorte. Međutim, u literaturi se navodi i da je Oblica samooplodna, no u manjoj mjeri za razliku od drugih samooplodnih sorti u većoj mjeri.

Napominjem da spomenuti maslinik ima susjedne maslinike na udaljenosti od 50 metara i možda polen sa tih maslina također sa vjetrom oprašiva njegove masline. Prošla 2020.godina pokazala je da je dovoljan lagani povjetarac da se obavi oprašivanje maslina. Ovaj maslinar kod podizanja maslinika primijenio je sve potrebne agrotehničke mjere, a vrsni je znalac u radu sa bagerom kod pripreme terena.

U Istri također imamo sortnih maslinovih ulja od sorti-Istarske bjelice, Pišulin ili od Askolane, Oblice i dr. Kao što kod vina imamo sortnih vina od jedne sorte od najmanje zastupljenosti grožđa sorte od 85%-do 100%, isto tako imamo i kod maslinova ulja. Kakva su ulja od jedne ili više sorti mogu nam pokazati i navedene ocjene. Ovo navedeno sortno ulje je ocjenjeno sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem.