Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

starimaslinaEvo nas opet na starosti masline, a ovog puta riječ je o kalemljenju ili cjepljenju pitome masline na divlju. Ova pomotehnička mjera se i danas provodi, a postoje razni načini kalemljenja masline:

 

 

 

 

 

1.pod koru

2.u procjep

3. englesko spajanje

 

  1. i drugi načini

Svaki od ovih načina se uglavnom provodi u mjesecu travnju ili svibnju i za to postoje dvije varijante:

  1. kalemljenje unutar krošnje, ne orezati postojeće grane
  2. kalemljenje više grana sa uklanjanjem ili orezivanjem postojećih grana

Možemo raspravljati koja se od ovih dviju varijanti se pokazala bolja u praksi, no i jedna druga varijanta se provode i imaju jednak rezultat: uspjeh. Najčešće se prekalemljiva sorta oblica zbog stranooplodnosti, a pojedini maslinari ciljano prekalemljuju oblicu iz razloga što je sorta oblica otporna na sušu i niske temperature te ima razvijeniji korjenov sistem u odnosu na talijanske sorte.

Rimski pisac Plinije je pisao o poljoprivredi od prije 2 000 godina (Rimsko doba) i na jednom mjestu pronalazimo zapis da maslinu orezujemo iz razloga da  se izazove na rodnost. Neznam da li je Plinije ili netko drugi spominjao kalemljenje ali u Bibliji-Sveto pismo sv.Pavao u poslanici Rimljanima piše 11,17-cit:

-Ako su neke grane odlomljene, i ako si ti, koji si divlja maslina, pricijepljen mjesto njih i postao s  njima sudionik u sočnom korijenu masline, ne uzvisuj se nad grane.

18-Ako se hoćeš uzvisivati, sjeti se da ne nosiš ti korijena, nego korijen tebe.

19-Ti ćeš sada reći-Grane su odlomljene da ja budem pricijepljen.

20-Dobro. Njih je odlomila nevjera, a tebe drži vjera.

21-Ne ponosi se više, nego se boj. Jer,ako Bog nije poštedio prirodnih grana, neće ni tebe poštedjeti.

22-Dakle, promatraj dobrotu i  strogost Božiju-strogost prema palima, a dobrotu Božju prema tebi- ako ustraješ u dobroti- jer inače ćeš i ti biti odsječen.

23-A oni će, ako ne ustraju u nevjeri, biti pricijepljeni, jer ih Bog opet može pricijepiti.

24-Ako si ti odsječen od divlje masline, kojoj si po prirodi pripadao i protiv prirode pricjepljen na pitomu maslinu, koliko će se lakše pricjepiti na vlastitu maslinu oni  koji joj po prirodi pripadaju. Završ. Cit.

Ovo je tekst iz Svetog pisma i na osnovu ove Pavlove usporedbe možemo govoriti o kalemljenju maslina iz Rimskog doba. Divlja maslina Olea europea oleaster se smatra samoniklom vrstom i još je zovu Mastrika. Poznaje se po sitnim  listovima i okruglim plodovima i ima trnovite grane. Dobar je oprašivač. U Hrvatskoj raste u skupini sa zimzelenim hrastom Česminom, a na otocima postoji veliki broj raznolikih vrsta i može služiti u programu križanja sa pitomom maslinom. Zelenika Phillyrea latifolia spada u porodicu maslinki i neki su je pokušavali kalemiti na pitomu maslinu, ali bez uspjeha.