Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

smokve 69200bb6a4197ae836e073740a596c5a view article newU tijeku je berba i sušenje smokava, a za to pogoduje sušno i bezkišno vrijeme. Berba je počela sa zakašnjenjem od deset dana u odnosu na prijašnje godine. Prisjećamo se 2014.godine kada nije bilo uopće berbe zbog izrazito kišnog razdoblja u ljetnom periodu i prisustva gljivičnih oboljenja. Izgleda da će ove 2019.godine biti manji urod smokava, bar kako je uočeno na nekim stablima. Kakva je situacija na području Hercegovine saznati ćemo kada završi sezona berbe smokava.

Što bi moglo biti uzrok smanjenom urodu smokava?

U prvi mah pomislimo na vremenske prilike u svibnju, lipnju te u srpnju kada imamo cvatnju i oplodnju smokava, a kao što znamo, u navedenom periodu nisu bile povoljne klimatske prilike za većinu voćnih vrsta pa tako i na smokvu. Svibanj je bio izrazito kišan, a lipanj i srpanj natprosječno topao sa ekstremno visokim temperaturama. Ovakve nepovoljne vremenske neprilike su mogle utjecati na lošu cvatnju i oplodnju smokava, a time utjecati na urod plodova. Da se posjetimo:

Smokva spada u porodicu dudovki i smatra se da je porijeklom iz Perzije i Sirije, odakle su je Feničani donijeli na Mediteran, a Grci i Rimljani proširili na čitavo mediteransko područje. Vrlo rano je čovjek kultivirao smokvu, čak prije sjetve pšenice i ječma .

Smokva ima proljetni cvat, a sadrži ženske cvjetove s nerazvijenom plodnicom -sterilne cvjetove, dok ljetni cvat sadrži ženske cvjetove sa razvijenom plodnicom-fertilne cvjetove. Pitoma smokva cvate dva puta u istoj vegetaciji, a neke sorte samo jednom. U ljetnoj cvasti nalaze se muški cvjetovi te fertilni ženski cvjetovi i ženski sterilni cvjetovi. Kod divlje smokve se razvija prva generacija osice Blastophaga grossorum L. U šiškastim plodovima(3 generacije).Oplodnja pitomih i divljih smokava se odvija polenom muških i ženskih cvjetova iz proljetne cvasti divlje smokve. Cvjetovi se razvijaju u cvasti. Razvoj prašnice se odvija vrlo sporo. Oprašivanje je samo u ljetnim cvastima. Imamo četiri tipa i to 3 –ženska i jedan muški. Od tri ženska , jedan je rodan-fertilan a ostala dva su sterilna-nerodna. Muški cvjetovi su uvjek fertilni i razvijaju se samo u  divljim smokvama.

Na smanjeni urod smokava može utjecati i alternativna rodnost, iako je ona kod smokve manje izražena za razliku od nekih drugih voćnih vrsta. Ako je prošle 2018. stablo smokve obilno rodilo, onda je i očekivati i manji urod u ovoj godini. Čini nam se da su plodovi smokava ove godine izloženi jačem napadu ptica te nekih štetnika. Međutim, vrijeme odgovara sušenju smokava unatoč smanjenom urodu u ovoj godini. U Ljubuškom u zadnje dvije godine oformljena su dva suvremena nasada smokava, ali ipak još nedostaje broj stabala koji je bio pedesetih godina iz prošlog stoljeća.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com