Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ljubusko poljeGodina je na izmaku i zbrajaju se rezultati u privredi odnosno u poljoprivredi i što reći za ovu kalendarsku 2018 godini. Klimatski godina nije bila naklonjena poljoprivredi pa tako bilježimo nadprosječnu toplu zimu koja je uzrokovala štete na maslinicima na višim terenima kao posljedica kasnije mrznuća krajem veljače i početkom ožujka. Štete će biti i do tri godine. Zatim, povećane oborine uz nadprosječne temperature u svibnju su uzrokovale    pojačane infekcije bolesti na vinogradima-peronospore i pepelnice. Osim toga zbog blage zime smo imali i veći napad štetnika, na maslini muha,svrdlaš i moljac,  a na povrtnim kulturama stjenice, štitasti moljac ili lisne uši te na jezgričavom voću muhe i savijači itd.

U drugom djelu vegetacije je bila suša ali se smanjila ipak zahvaljujući oborinama u lipnju i srpnju. Ovu godinu pamtimo jer za Ljubuški je u siječnju donošena i Strategija za period 2018. -2022. godinu i na kraju je održano nekoliko predavanja na temu razvoja poljoprivrede Ljubuškog, a pred kraj godine je u planu i osnivanje općinskih udruga, maslinara i vinara s ciljem stvaranja brenda i geografskog podrijetla maslinova ulja i vina.

Godina u kojoj  smo imali klimatske promjene, a one su vidljive u zadnjih 60 godina, a mjerenja su unatrag 160 godina kao posljedice klimatskih ekstrema-suša, pojačane oborine, mraz i dr. Sve u svemu ipak poljoprivrednici donekle mogu biti zadovoljni  ali s prodajom proizvoda ipak mogu biti djelomično  jer recimo da na Čapljinskoj tržnici za 1 kg robe je vrijedio kao 1 kg umjetnog gnojiva što slikovito pokazuje stanje poljoprivrede uz enormno veliki uvoz, a vrlo slabu zaštitu domaćih proizvoda.

Nadamo se da će se ovaj nepovoljni trend u budućnosti smanji i na kraju sretna nam nova 2019 godina.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com