Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

navodnjavanje 600x342Ovih dana bi trebalo (ako je moguće) navodnjavati masline, pogotovo one koje su mlade. Preporuka je to i stručnjaka jer nedostatak vode maslini uzrokuje i opadanje plodova. U izrazito sušnoj 2017.godinu maslina je izgledala kao da će se osušiti, plodovi su bili smežurani i umanjeni, a listovi uvijeni i sivkaste boje. Međutim, sviju nas je iznenadila kiša početkom rujna i maslina se povratila tj. plodovi su dobili normalnu veličinu kao i listovi. Tada nisam primjetio da su plodovi opadali zbog suše. Inače, opadanje plodova ima više uzroka, nabrojat ću neke: prvo prirodno opadanje nakon oplodnje, opadanje plodova zbog štetnog djelovanja druge generacije maslinova moljca, opadanje plodova zbog nedostatka hranjiva-dušika i drugi.

Postoje mišljenja da ne treba dodavati vodu maslini, ustvari ne navikavati maslinu na vodu jer u potrazi za vlagom stvara površinsko korijenje što kasnije ima negativne efekte u slučaju nenavodnjavanja slično kao kod vinove loze. Međutim, ovo nisu stručna razmišljanja.

Ako se maslina navodnjava ona postavljamo pitanje kada i koliko dodavati vode. Neki navodnjavaju sa 20 do 50 litara po stablu, ovisno od starosti masline. Neki maslinari su kod sadnje umetnuli crijevo kako bi kroz isto dodavali vodu direktno do korijenja, ali bi se prilikom zalijevanja stvarao mulj i tako začepio izlaz na crijevu i onemogućavao zalijevanje. Prema mojoj procjeni, svega 20% maslina u Hercegovini se zalijeva, a u Hrvatskoj još i manje.

Kaže se da korijenje maslina u širinu ide kolika je krošnja a u dubinu do 0.6 metara, međutim to možda važi kada su masline mlade, no kod starijih maslina korijenje vjerojatno ide još dublje i šire pa manje pate od suše. U nedostatku vode i zalijevanja nužno je obaviti folijarna tretiranja sa dušikom, urea do 7%. Sigurno da u jednom intenzivnom masliniku gdje se primjenjuje sve agrotehničke mjere pa i navodnjavanje kao u našem najvećem masliniku u Hercegovini treba primijeniti navodnjavanje uz potrebnu fertirigaciju to jest dodavanje hranjiva preko sustava „kap po kap“. Za stabilne i visoke prinose pored svih drugih mjera dodavanje vode je neophodno. Ne trebamo se uspoređivati sa Italijom ili nekom drugom zemljom gdje masline imaju visoke i stabilne prinose jer se primjenjuju sve agrotehničke mjere pa i navodnjavanje.