Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

s 630x355U tijeku je sušenje smokava, a ove godine zrioba smokava je krenula ranije (poslije 20. srpnja). Međutim, smokve su dosta krupne i ako ih usporedimo sa prošlom sušnom godinom rekli bismo plodovi su puni vode i manje kakvoće, pa iz tih razloga bit će i otežano sušenje. U srpnju je bilo kiše i nešto niže temperature u odnosu na ekstremne temperature iz prijašnjih godina i ako tome dodamo oborine iz svibnja i lipnja dolazimo do zaključka da je upravo to uvjetovalo ovakve krupne plodove. Ako ne bude velikih oborina u kolovozu možemo se nadati boljem sušenju plodova smokava. Prijašnjih godina pojedini uzgajivači smokava su kod sušenja provodili i postupak sumporenja iz razloga da sušena smokva dobije ljepšu boju i da bude manje crvljivih plodova. Osim toga, neki provode postupak umakanja u slanu vodu i brašnjenje također da suva smokva dobije na izgledu. Danas postoje suvremene sušare gdje se u roku od 48 sati završi postupak sušenja.

Postoje različita mišljenja o kakvoći suhih smokava s obzirom na način sušenja. Jedni su skloni kazati da je za bolju kakvoću suhih smokava nužno provoditi klasično sušenje na prozračnoj lisi ili mreži, a drugi pak kažu da su nužne suvremene sušare raznog tipa.

Danas od smokava imamo preko 100 raznih prerađevina pa tako smokvu možemo prodavati u zelenom stanju, a također je možemo nuditi kroz navedene prerađevine. Smokve nedostaje u Hercegovini, a sigurno da su mogućnosti za uzgoj veće ako to usporedimo sa podacima od prije 70 godina kada je bilo daleko veći broj stabala.