Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

s 630x355U tijeku je sušenje smokava, a ove godine zrioba smokava je krenula ranije (poslije 20. srpnja). Međutim, smokve su dosta krupne i ako ih usporedimo sa prošlom sušnom godinom rekli bismo plodovi su puni vode i manje kakvoće, pa iz tih razloga bit će i otežano sušenje. U srpnju je bilo kiše i nešto niže temperature u odnosu na ekstremne temperature iz prijašnjih godina i ako tome dodamo oborine iz svibnja i lipnja dolazimo do zaključka da je upravo to uvjetovalo ovakve krupne plodove. Ako ne bude velikih oborina u kolovozu možemo se nadati boljem sušenju plodova smokava. Prijašnjih godina pojedini uzgajivači smokava su kod sušenja provodili i postupak sumporenja iz razloga da sušena smokva dobije ljepšu boju i da bude manje crvljivih plodova. Osim toga, neki provode postupak umakanja u slanu vodu i brašnjenje također da suva smokva dobije na izgledu. Danas postoje suvremene sušare gdje se u roku od 48 sati završi postupak sušenja.

Postoje različita mišljenja o kakvoći suhih smokava s obzirom na način sušenja. Jedni su skloni kazati da je za bolju kakvoću suhih smokava nužno provoditi klasično sušenje na prozračnoj lisi ili mreži, a drugi pak kažu da su nužne suvremene sušare raznog tipa.

Danas od smokava imamo preko 100 raznih prerađevina pa tako smokvu možemo prodavati u zelenom stanju, a također je možemo nuditi kroz navedene prerađevine. Smokve nedostaje u Hercegovini, a sigurno da su mogućnosti za uzgoj veće ako to usporedimo sa podacima od prije 70 godina kada je bilo daleko veći broj stabala.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com