Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mosca olearia 2Ovih dana u maslinicima se mogu uočiti simptomi napada vrlo opasnog štetnika, a riječ je o maslinovoj muhi. Za razliku od maslinova svrdlaša koji pravi više uboda na plod maslina i ne polaže jaja unutar ploda, maslinova muha pravi jedan ubod i polaže jaja iz čega se izleže ličinka koja pravi štete na plodu. Prisjetimo se da smo u proteklim godinama imali jaki napad maslinove muhe u 2012.godini, a svrdlaša u 2013.godini, ali manje ili više zavisno od sorte i lokacije skoro u svakoj godini imamo štete od ova dva štetnika što se najbolje može uočiti kada masline donesemo na preradu.

Tokom faze pranja plodova maslina vrlo dobro se može uočiti zaraženi i zdravi plodovi maslina. Zaštitu od ovih štetnika kao i od maslinova moljca-druga generacija provodimo sa sredstvima -Chromogor, Rogor ili Imidan ili sa ekološkim sredstvima pr. EKO-TRAP ili neko drugo sredstvo. Štete mogu biti i do 40% ovisno od sorte.

U Dalmaciji prema informacijama maslinarskog časopisa „Maslina“ imamo jači napad maslinove muhe u svim stadijima, a ponegdje i svrdlaša. Potrebno je razlikovati štete od moljca ili od svrdlaša te od muhe. Zaštitu provodimo u kombinaciji sa sredstvima protiv bolesti paunova oka-bakarni preparati, zatim može se dodati folijarna sredstva -hrana preko lista i ljepilo-Dash.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com