Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

olivoIza nas je cvatnja i oplodnja maslina i po prvim vizualnim pregledima maslinika može se utvrditi i različitost učinka zametanja plodova maslina. Uzroci su mnogobrojni, a izgleda da je ove godine i maslina manje donijela cvjetova za razliku od prijašnjih godina i svakako da je bilo i slabije zametanje plodova. Kaže se da ako se oplodi 5%  plodova, onda možemo smatrati da je bila dobra oplodnja, a ove godine oplodnja je bila negdje oko 2-3%. Kod maslina koje su dobro rodile u 2016. i 2017.godini ove godine je uočeno slabije donašanje cvatova i slabija oplodnja. To je posebno vidljivo na sorti oblica. Izgleda da ekološki uvjeti koji su vladali u periodu cvatnje i oplodnje nisu bili optimalni, a u prvi mah se može primijetiti da nije bilo učinka vjetra u tom periodu jer vjetar potpomaže u prenošenju polena kod oplodnje.

Za slabiji urod maslina mnogi autori su proučavali građu cvjeta odnosno cvata i tako razlikujemo pojam morfološkog i fiziološkog steriliteta maslina pa imaju različit pristup ovoj problematici. Možda je to zato što su radili u različitim ekološkim uvjetima i na raznim sortama. Naprotiv, citogenetička i  naročito citokemijska proučavanja su vrlo oskudna i sve to ukazuje na jednu vrlo složenu problematiku u vezi uroda maslina.

Prve rezultate u desetogodišnjem proučavanju morfološkog steriliteta donosi Aleksandat Vlašić od prije više od 60 godina iz Splita. On donosi tri uzroka morfološkog steriliteta-:

-intenzitet i uzroke pojave funkcionalni muških cvjetova

-uzrok niske klijavosti polena sorata maslina

-autokompatibilitet i interkompatibilitet sorata maslina

Različita su mišljenja o morfološkom sterilitetu maslina. Vlašić je ispitivao tri sorte- lastovku, oblicu i dužicu. Ukupan broj cvjetova u cvatu maslina kod lastovke iznosi 14, kod oblice 18, a kod dužice 17. Međutim, morfološka građa cvata varira iz godine u godinu. Variranje broja cvjetova u cvatu najveći je kod dužice 11-25, oblice 15-23,  a najmanji kod lastovke 12-17. Obično nakon godine sa velikim brojem cvjetova u cvatu slijedi godina s manjim brojem cvjetova u cvatu.

Mnogo su zanimljivija proučavanja stanja hermafroditnih-dvospolnih  i funkcionalnih muških cvjetova u cvatu. Višegodišnjim proučavanjem dolazimo do zaključka da lastovka od ukupnih 14 cvjetova u cvatu ima 10 hermafroditni ili 71.5%, oblica od 18 cvjetova ima svega 9.5 hermafroditnih ili 48.5% , a dužica od 17 cvjetova ima 9 hermafroditnih ili 54%. Znači, kod oblice 51.5% se ne može oploditi, kod dužice 46, a kod lastovke svega 28.5%. No, neki autori ipak smatraju da ne igra veliku ulogu morfološki sterilitet koliko ekološki uvjeti a oni su različiti iz godine u godinu, pogotovo u periodu cvatnje i oplodnje.

Vidljivo je da u ovoj godini oni maslinici koji nisu obrezivani ,gnojeni i nije učinjena zaštita od paunova oka imaju solidno zametanje plodova maslina što ukazuje da postoje i genetski uzroci variranja rodnosti maslina, bar kako sada izgledaju stabla maslina i naravno ako budemo provodili zaštitu prvenstveno od štetnika-moljca, svrdlaša i muhe uz navodnjavanje.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com