Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

shutterstock 333921374 1180x787Približava se berba maslina i ona bi trebala kalendarski biti poslije 15.10.2020.godine što ipak ovisi o odluci pojedinog maslinara, a struka kaže da za početak berbe maslina postoji metoda koja se zove indeks zrelosti ploda maslina i ona obuhvaća dva načina:

1-kada u masliniku imamo jednu trećinu potpuno obojenih plodova maslina, a dvije trećine prošaranih, zelenih i potpuno obojenih plodova maslina i onda se može početi sa berbom.

2-kada nožem ili nekim sječivom zarežemo plod maslina i ako se meso ploda maslina odvaja od koštice tada je vrijeme za berbu.

Kada ćemo brati to ipak ovisi od svakog maslinara, jer dosadašnja iskustva kazuju da imamo vrlo ranu ili srednju te kasnu berbu maslina ili kalendarski od 10. listopada pa sve do 10 .studenoga ili još kasnije u tijeku godine. U Hrvatskoj se pokazalo da Istrani imaju raniju berbu u odnosu na Dalmaciju što ovisi kakva se kvaliteta maslinova ulja želi postići. Ove 2020.godine maslina je rodila unatoč sušnoj godini, a  pokazalo se da je u periodu cvatnje i oplodnje dovoljan lagani povjetarac za uspješnu oplodnju.