Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Smokva smokve 980x556Imao sam priliku razgovarati sa poljoprivrednikom iz Donjih Radišića koji ima iskustva u plasteničkoj proizvodnji. U zadnjih 7-8 godina podigao je nasad smokava od 60 stabala sa sortom tenica ili sušilovka. Radi se o nasadu smokava uzgojenih kao stablašice sa grmolikim uzgojnim oblikom. Mislim da kao stablašica ima veću prednost nego kao grm radi lakše berbe koja je ionako zahtjevna te bolje osunčanosti stabla. Sugovornik je dodao da je prošla 2019.godina po pitanju rodnosti bila bolja nego što se očekivalo, no plodovi su bili nešto sitniji. Za vrijeme rezidbe u 2020.godini koja se može obaviti ovih dana zahtjeva se bolje prorjeđivanje rodnih izboja. Prinos je bio skoro 1 tona suhih smokava ili 3 do 4 tone zelenih plodova. Berba je zahtjevna zbog mlječnog soka, ali je zato uključena cijela obitelj, koja uvelike doprinese svojom pomoći, zaključio je sugovornik.

Najveći poljoprivrednik u Hercegovini koji se bavi uzgojem smokava je iz Dubrava, a ima nasad na 3 hektra. Prošle 2019. dao je izjavu za medije gdje je otkrio da mu se bolje isplatilo prodavati smokvu u svježem stanju ili zelenu u odnosu na suhu smokvu.

Na redovitom predavanju u Agromediteranskom zavodu u Mostaru na temu smokva od prije 7 godina profesor sa Rijekog veleučilišta je rekao da smokva može imati više od 100 prerađevina i da ne bi trebalo prodavati svježe ili zelene plodove smokava zbog isplativosti.

 

Smokva je najstarija mediteranska voćka, a uzgoj se bilježi od prije 9 000 godina. Plodove suhe smokve u Dalmaciji pa i u Hercegovini se nekad zvalo drugi kruh, a broj stabala u Hercegovini u 20. stoljeću je bio skoro 7 puta veći u odnosu na današnje stanje. U zadnje vrijeme u Ljubuškom podigla su se dva nasada smokvi te se uzgoj smokve može usporediti uzgojem masline. I jedno i drugo imaju prednosti, ali i nedostatke. Sigurno da je berba smokva dosta zahtjevnija jer traži isključivo ručni rad, a danas je to veliki problem.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com