Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

collard zimska rezidba p2200midiOvih dana je započeta rezidba vinograda, a po prvi put u jednom vinogradu u Međugorju je održano probno orezivanje sa strojem. Ovakav način obrezivanja je već dulji niz godina poznat u vinogradima zapadne Europe, pa i u Hrvatskoj.

Za ovakvo obrezivanje je potrebno stvoriti neke pretpostavke na samom trsu, a to je da su kondiri ili rodni izboji poredani u nekom pravcu tako da stroj može nesmetano obaviti rezidbu. Stroj obavi rezidbu do 90%, a preostalih 10% se dodatno mora uraditi ručno. Osim toga, potrebno je da se vinogradi nalaze u jednoj ravni kako bi stroju olakšali prohod.

Pored stroja za obrezivanje čokota također postoje i strojevi za skidanje rozgve ili lozine s diskovima. Zbog nedostatka radne snage na našim vinogradima možda za 20 godina i na hercegovačkim vinogradima strojevi budu obavljali potrebnu rezidbu, jer je problem nedostatka radne snage iz godine u godinu sve veći. Znamo da su već prošle 2019. godine u vinariji Čitluk strojnu berbu na njihovim vinogradima obavljali dva kombajna . Za obavljanje strojnih radova u vinogradima u perspektivi će trebati podesiti i uzgoj samih čokota, od izbora terena do potrebnog kordonskog uzgoja i dr.

Uzgojni oblik Guyot nije prikladan za strojno obrezivanje.

Najčitanije danas

PayPal Donations

Enter Amount

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com