Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 D718887Svi smo se barem jednom našalili na 1. travnja, bilo da smo nekome priredili iznenađenje, ili su pak nas iznenadili, tako se i naš portal našalio u priloženom članku Odašiljač "rascijepio" Radišiće. Ne može nas nikakav odašiljač a ni nikakvi signali zavaditi! Uživajte u šalama. No, znate li gdje i kako je ova tradicija započela?
Pretpostavlja se da potječe iz 1564. kada se početkom travnja održavao festival ludosti zvan ”Quirinalia”. Upravo te godine francuski kralj Karlo Deveti je predstavio novi kalendar po kojemu je početak Nove godine pomaknut sa 1. travnja na 1. siječnja.
Oni koji nisu sljedili novi zakon Novu godinu su i dalje slavili 1. travnja te bili ismijavani i proglašavani prvotravanjskim budalama.
Ostaje Vam 1. travnja biti na oprezu. U protivnom, toga biste dana mogli ispiti gutljaj posoljene kave ili zagristi u sendvič začinjen pekmezom.
Na 1. travnja ljudi širom svijeta zbijaju šale, izvode ludosti i namještaju podvale i smicalice. U Engleskoj toga dana jedni drugima šalju blesava i zbunjujuća pisma, a u Italiji se zabavljaju lijepeći jedni drugima na leđa ribe načinjene od papira koje se nazivaju travanjske ribe. U Americi su prvotravanjske šale posebno raširene po koledžima u kojima je jedna od najomiljenijih podvala svojem cimeru vratiti budilicu nekoliko sati unatrag ili pomaknuti kazaljke unaprijed. Po smicalicama ne zaostaju ni svjetski mediji. Primjerice, 1. travnja 1957. televizijska kuća BBC je na programu emitirala dokumentarac o rekordnoj berbi špageta u švicarskim Alpama, a 1962. u Švedskoj u dnevnim vijestima spiker je gledateljima otkrio da će njihov crno-bijeli televizor početi emitirati program u boji ako preko njega navuku najlon čarapu.