Fra Andrija Majić najavio svoj odlazak

Zašto smo mi Radišćani loše sreće-bila je pomisao gotovo svima koji su u nedjelju bili na svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića u Radišićima nakon što je fra Andrija Majić najavio svoj odlazak.

Najavivši svoj iznenadni premještaj u Mostar, istaknuo je da su mu Radišići i ovaj narod prirasli srcu.

„Putovi Gospodnji su nepredvidivi i možda se opet sretnemo…Krenuli smo u renoviranje crkve i dobar dio odradili i ne smijemo stati, samnom ili bez mene radovi idu dalje. Nastavit će se i spomenik na Krvnici.„-rekao je.

Zahvalio se crkvenom zboru oko kojeg brigu vodi sestra Marcela, svim ministrantima, prakaraturima te svima koji održavaju čistoću u crkvi i oko crkve. Zahvalio se ženi koja otvara i zatvara crkvu, na uređenom dvorištu, uređenoj kapelici na Krvnici i svima koji su na bilo koji način doprinosili i olakšavali njemu samom, a i cijelom puku da bi svima bilo ugodnije i ljepše na svetoj misi, bez obzira služena u crkvi ili na Krvnici.

Njegove riječi oproštaja svi nazočni su slušali stegnuta grla i ispratili ga velikim pljeskom kojeg je sigurno fra Andrija i zaslužio u Radišićima. Poslije mise uz zagrljaje potpore mještani su ga podržali u njegovom daljnjem radu.

Iskreno se nadamo da ovaj niz svećenika koji su vodili Radišićane u posljednje vrijeme (počevši od pok. fra Vladimira Kozine, Velje Mandića, fra Ljube Kurtovića , fra Venancija i sad fra Andrije) biti nastavljen pozitivno, iako su članovi zbora već počeli lobirat za fra Antu Vukoju ( s kojim su se pripremali za pjevanje na devetnicama) pa se nadamo da će naše želje doprijeti do našeg gvardijana).

 

 

 

Fra Andrija je podnio kratki rezime troškova i uplata financija za radove na vanjskom dijelu crkve.

-otvori na crkvi, sakristiji i dvorani-20.900,00 KM (radio bravar Lukenda, sve alu klupice donirao, vrijednost 1.700,00 KM)

-izmještanje klime-2.800,00 KM (spuštanje svih vanjskih jedinica na zemlju, novi nosači i servisiranje)

-limarski radovi-6.700,00 KM (nova alu lamperija, nove svodne cijevi i opšivanje zvonika alu limom)

-skela oko zvonika-1.800,00 KM (montaža firma iz Posušja)

-svi elektro-radovi na vanjskom dijelu crkve su djelo „Elektro Gavrana“. Sve je odradio donacijski, nije htio reći iznos (vjerujte iznos sigurno nije zanemariv).

-materijal za fasadu-12.100,00 KM (boje i lakovi Petko, donirao popust od 1200 KM)

-izrada fasade-16.000,00 KM (molerske usluge Šumelj )

Ukupno isplaćeno:60.300,00 KM

Svi ostali izvođači su dali svoj donatorski iznos svećeniku i upisani su u spisak koji smo već objavili  gdje je vidljivo da se od dobročinitelja prikupilo trenutno nešto oko 34.000,00 KM. Prikupljanje sredstava još nije završeno, jer kako je naglasio fra Andrija radovi neće stati. Početkom jeseni se nastavlja izmjena crijepa i radovi na unutarnjem dijelu crkve.

Ove radove naravno ne bismo mogli napraviti sami. Uz fra Andrijinu zahvalu s oltara i mi mještani se zahvaljujemo na nesebičnim donacijama naših institucija, pa nabrojimo ih redom:

-Ministarstvo financija ŽZH, na čelu s ministricom Blagicom Leko- 20.000,00 KM

-Grad Ljubuški, na čelu s našim gradonačelnikom Vedranom Markotićem- 14.000,00 KM

-JP“Parkovi“ –Ljubuški, na čelu s direktorom Nikicom Vučićem- 5.000,00 KM

-Skupština ŽZH, na čelu s predsjednikom Ivanom Jelčić- 2.000,00 KM

-Mjesna zajednica Radišići – 3.000,00 KM

Ukupno :44.000,00km

Još jednom svima hvala, a nadamo se i obećali su da nas neće zaboraviti ni u jesenskoj fazi radova.

Našem fra Andriji još jednom veliko hvala za sve učinjeno u Radišićima. Bog Vas blagoslovio i udijelio Vam snagu i ustrajnost na Vašem svećeničkom putu. Sretno na novoj dužnosti, a mi se iskreno nadamo da nas nećete zaboraviti! Ako ništa, doći ćete na proslavu našeg zaštitnika sv. Nikole Tavelića, počastit nas svetom misom i „zamezit“ s nama.

Na samom kraju, tko god došao na fra Andrijino mjesto poručujemo mu da će imati punu podršku mještana. Dobro nam došao.

 

 

 

Total Views: 2016 ,