SP vaterpolo: Hrvatska jedanaesti put u povijesti u polufinalu

Hrvatski vaterpolisti igrat će u polufinalu Svjetskog prvenstva u Dohi nakon što su u utorak u četvrtfinalu svladali reprezentaciju Srbije sa 15-13 (4-4, 5-5, 2-1, 4-3).

Strijelce hrvatske reprezentacije predvodio je Loren Fatović sa četiri pogotka, Marko Žuvela i Rino Burić postigli su po tri gola, a Konstantin Harkov dva. Marko Bijač je imao deset obrana, a obranio je dva peterca u drugom poluvremenu.

Najbolji strijelac srpske reprezentacije bio je Strahinja Rašović s tri gola.

Izabranici Ivice Tucka odlično su otvorili utakmicu i na polovici prve četvrtine došli do dva gola prednosti (3-1), a mrežu srpske reprezentacije tresli su Marko Žuvela, Jerko Marinić Kragić i Konstantin Harkov. No, Srbija je vrlo brzo došla do izjednačenja (3-3), da bi Harkov svojim drugim pogotkom ponovno donio prednost Hrvatskoj. U zadnjim trenucima prve četvrtine Strahinja Rašović je iskoristio igrača više i izjednačio na 4-4.

Jednaku efikasnost obje su reprezentacije zadržale i u drugoj četvrtini. Srbija je do prvog vodstva na utakmici došla preko Vučinića (5-4). Gotovo nezaustavljivi su bili napadači, pogotovo s igračem više, u obje reprezentacije. Srbija je tijekom druge četvrtine stalno dolazila do prednosti, Hrvatska stizala i nijednom nije dopustila suparniku da dođe do dva gola viška. Za 9-9 na kraju poluvremena strijelac je bio Rino Burić četiri sekunde prije kraja.

Za razliku od prve dvije četvrtine, treća je bila izrazito neefikasna pa smo na prvi pogodak čekali do pete minute tog dijela, kad je Marko Žuvela sjajnim udarcem pogodio za 10-9, prvo hrvatsko vodstvo još od prve četvrtine. Srbija nije uspjela izjednačiti ni iz peterca, kad je Marko Bijač obranio pokušaj Dušana Mandića. No, izgubljena lopta u sljedećem napadu nije omogućila hrvatskim vaterpolistima da odu na +2, što je iskoristila srpska reprezentacija i opet izjednačila (10-10).

Igralo se tako, gol za gol, do polovice zadnje četvrtine. Za Hrvatsku je dvaput strijelac bio Loren Fatović, jednom Marko Žuvela, dok je priključak Srbije držao Strahinja Rašović. Utakmica je prelomljena kad je Marko Bijač obranio Rašoviću peterac kod vodstva Hrvatske 13-12, a dvije minute prije kraja Rino Burić pogodio za 14-12.

Nakon promašaja u sljedećem srpskom napadu Dušan Mandić je zbog pretjerane grubosti zaradio isključenje do kraja utakmice bez prava zamjene, a Loren Fatović je iz peterca pogodio za 15-12. Lukić je uspio samo ublažiti poraz Srbije i postići pogodak za konačnih 15-13.

Pobjednika je odlučio sjajni Marko Bijač i hrvatska igra s brojčanom prednošću, jer je realizacija bila na visokih 10/15, dok je Srbija imala realizaciju 7/14.

Za hrvatske vaterpoliste to će biti jedanaesti nastup u polufinalu na svjetskim prvenstvima, a za mjesto u finalu igrat će protiv pobjednika posljednjeg četvrtfinalnog dvoboja u kojem se sastaju Mađarska i Francuska.

Prvi polufinalni par čine reprezentacije Španjolske i Italije. Španjolci su u četvrtfinalu svladali reprezentaciju Crne Gore sa 15-12, a Talijani su sa 11-10 pobijedili Grčku.

Polufinalni dvoboji su na rasporedu u četvrtak, 15. veljače.

HRVATSKA – SRBIJA 15-13 (4-4, 5-5, 2-1, 4-3)

Doha. Aspire Dome. Suci: Georgios Stavridis (Grč), Frank Ohme (Njem).

HRVATSKA: Bijač 10 obrana, Anić; Burić 3, Fatović 4 (1), Lončar 1, Lazić 1, Biljaka, Vukičević, Žuvela 3, Marinić Kragić 1 (1), Vrlić, Harkov 2, Kržić.

SRBIJA: Filipović 3 obrane, V. Rašović: Mandić 2 (1), S. Rašović 3, Ranđelović 1, P. Jakšić, Vučinić 1, Drašović, N. Jakšić 2, Vico 2, Ubović 1, Lukić 1, Mitrović.

Total Views: 776 ,