Bh. građani popiju u prosjeku samo četiri litre vina godišnje

Netko je na Redditu podijelio interesantnu mapu koja pokazuje koliko litara vina u prosjeku na godišnjoj razini stanovnici pojedinih europskih država popiju.

Iako bi se pomislilo da i tu “dobro stojimo”, ipak su bh. građani među onima koji potroše najmanje litara vina po glavi stanovnika na godišnjoj razini. Naime prema poadacuma koje je objavio portal landgeist.com, a koji se inače bavi kreiranjem zanimljivih statističkih mapa, Bosanci i Hercegovci popiju oko četiri litra vina po glavi stanovnika gosišnje. S tim rezultatom svrstali smo se među nacije koje troše najmanje količine vina u Europi. Od nas lošije stoje samo Turska s jednom, te Ukrajina s tri litre po glavi stanovnika.
Kad je riječ o zemljama okruženja definitivno najviše vina ispijaju Slovenci, čak 44 litre. Kad je riječ o bh. susjedima Hrvatska troši 29, Crna Gora 20 i Srbija “samo” 14 litara godišnje po stanovniku.
Rekorderi među vinopijama su, a tko drugi, nego Francuzi, koji na godišnjoj razini ispiju rekrdna 54 litra vina, a na drugoj poziciji su Talijani s 40 litara po glavi. Zanimljivo je, iako je uvriježeno mišljenje kako Rusi mnogo piju, pa čak se i kaže pije kao Rus, oni prema ovoj mapi pokazuju zavidnu suzdržanost u ispijanju vina sa samo 8 litara na godišnjoj tazini.

 

vecernji.ba

Total Views: 516 ,