Održana svečanost proglašenja najboljih sportaša Grada Ljubuškog
U ponedjeljak navečer u hotelu Bigeste u Ljubuškom održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša Grada Ljubuškog za 2023. godinu.
Najbolji sportaši Grada Ljubuškog birani su u sedam kategorija, najbolji mladi sportaš i sportašica u kategoriji juniora, najbolja sportašica i sportaš, najbolji sportski klub, najuspješniji trener i kategorija posebnog priznanja za godišnji i višegodišnji doprinos promicanju Ljubuškog sporta.
“Treća večer programa svečanog obilježavanja Dana Grada Ljubuškog posvećena je sportu, sportskim uspjesima pojedinaca i klubova s područja našeg grada koji tako promičući kulturu zdravog življenja, natjecanja, zajedništva i svega onog što sport sa sobom nosi promiču ime našeg grada. Grada u kojem sportska obitelj postaje sve veća, osnivanjem novih klubova, uvođenjem novih sportova ali i novim sportašima, onima koji to tek postaju i onima koji održavaju svoju kvalitetu obnavljajući svoje osvojene titule i postižući vrhunske rezultate ne samo u Ljubuškom, Bosni i Hercegovini već na europskim i svjetskim sportskim natjecanjima” kazala je u uvodu svečanosti voditeljica Bjanka Medić najavivši dugogodišnjeg sportskog djelatnika prof. Nikicu Šiljega, koji je predstavio dio bogate sportske povijesti Ljubuškog kroz ulomke iz svoje knjige “Rukometne priče” na kojoj radi posljednjih godina a koja bi kako je na kraju obraćanja najavio trebala biti objavljena ovog proljeća.

Dana 30. Siječnja 2023. godine u organizaciji Gradonačelnika Ljubuškog, održan je 27. tradicionalni izbor najboljih sportaša Grada Ljubuškog za 2023. godinu, tajnim glasovanjem Povjerenstva za izbor najboljih sportaša Grada Ljubuškog;

Najboljim sportašima u svojim kategorijama Grada Ljubuškog za 2023. godinu proglašeni su:

Najbolja juniorka – Ivana Bebek

Najbolji juniori – Meris Ajeti i Mislav Ćutuk

Najbolja sportašica – Matea Šumelj

Najbolji sportaš -Josip Šarac

Najbolji sportski klub – RK Izviđač

Najuspješniji trener -Toni Čolina

Priznanje za godišnji i višeg. doprinos promicanju Ljubuškog športa – Haris Jakić

Pehar i priznanje i novčane nagrade za najbolju juniorku članici Rukometne akademije  Izviđač Ivani Bebek, dvije nagrade u kategoriji najboljeg juniora podijeljene su Merisu Ajetiu , članu Kluba borilačkih vještina Ljubuški  i Mislavu  Ćutuku  članu hrvatske reprezentacije U15. U16, U17, te najboljem  strijelcu Dinama, nagradu je u ime Mislava Ćutuka preuzeo njegov brat Miro Ćutuk, a uručio je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić.

Najbolja juniorka Ivana Bebek

Ivana Bebek rođena 19.5.2010. godine učenica je 8 razreda O.Š.Tin Ujević Vitina. Rukomet trenira od prvog razreda i redovita je na svim treninzima u Rukometnoj akademiji Izviđač. Kapetanica je svoje ekipe mlađih kadetkinja. Prvakinja je BiH u kategoriji mlađih kadetkinja i najbolja igračica u BiH u toj kategoriji.

Najbolji junior – Meris Ajeti

Meris je rođen 6.10.2006 i član je kluba borilačkih vještina Ljubuški. Predvođen trenerima Denisom Rakićem i Ivom Bilićem postao je omladinski prvak Bosne i Hercegovine u amaterskom boksu na prvenstvu u Banja Luci u ožujku 2023 godine. Vrijedno trenira, radi i napreduje uz svoje trenere i želimo kako njemu tako i mladom klubu borilačkih vještina još mnogo uspjeha u budućnosti.

Najbolji junior Mislav Ćutuk

Rođen je 25.1.2007. godine. Karijeru počinje u NK Bigeste Ljubuški, zatim prelazi u Međugorje a sa 12 godina odlazi u NK Dinamo Zagreb. Član je hrvatske reprezentacije U15. U16, U17, a dvije godine za redom najbolji je strijelac Dinama kako u prvenstvu tako i u kupu Hrvatske. Njegova karijera se lijepo razvija i već ima ponude vrhunskih europskih klubova koji ga prate i možemo i u budućnosti očekivati lijepe uspjehe našeg mladog Ljubušaka koji će svima biti na ponos.

Za najbolju sportašicu Ljubuškog u prošloj godini proglašena je Matea Šumelj,  rukometašica RK Grude, a nagradu je uručila dopredsjednica Vlade ZHŽ i ministrica financija Blagica Leko.

Najbolja sportašica – Matea Šumelj

Rođena je 15.6.1997 a rukomet trenira od 2006 godine. U sezoni 2023 osvojila je Premier ligu BiH i Kup BiH sa ekipom RK Grude u kojem nastupa skupa sa sestrom Martinom, a interesantno je da su skupa bile u Izviđaču, Jedinstvu a sad i u Grudama. Matea je jedna od najboljih strijelaca svoje ekipe, nastupila je za BiH seniorsku ekipu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Uz igranje aktivna je i kao sudac u rukometu naravno skupa sa sestrom Martinom. Zaposlena je u Gradskom vrtiću Ljubuški kao odgojiteljica

Najboljem sportašu – Josipu Šarcu, član seniorske rukometne reprezentacije Hrvatske i igraču njemačkog Göppingena, nagradu je preuzeo brat Josipa šarca Ivan Šarac, a je uručio je predsjednik skupštine ZŽH Ivan Jelčić.

Najbolji sportaš – Josip Šarac

Član je seniorske rukometne reprezentacije Hrvatske i njemačkog Göppingena gdje je najbolji igrač i s klubom je sudjelovao u završnici Europske Lige. U najjačoj ligi svijeta jedan je od najbolji lijevih bekova. Nakon ozljede koljena uspješno se vratio i nadamo se i daljnjem njegovom napretku i uspjesima. Sa suprugom Andreom je dobio dijete i postali su roditelji a zanimljivo je da su jedne godine skupa bili najbolji mladi sportaši Ljubuškog.

Gradonačelnik Vedran Markotić uručio je nagradu za najbolji sportski klub u prošloj godini, RK Izviđač , koje je primio voditelj kluba Nedan Zovak i nagradu za najuspješnijeg trenera u prošloj godini – Toniju Čolini, treneru pobjedničke momčadi Izviđača .

Najbolji sportski klub- RK Izviđač

Izviđač je prvak BiH za 2023 godinu i nastavlja kontinuitet vrhunskih rezultata. Mladi igrači domaće rukometne škole su nosioci igre kako u prvenstvenim tako i u europskim utakmicama. Škola rukometa je uspješna i u svim mlađim uzrastima ostvaruje vrhunske rezultate. Igrači Izviđača su konstanta u reprezentacijama BiH i Hrvatske na svim prvenstvima.

Najuspješniji trener – Toni Čolina

Trener Izviđača, prvaka BiH za 2023 godinu u klubu je 4 godinu za redom. Skupa sa svojim pomoćnicima vodio je klub prema naslovu. Magistar je kineziologije. Posvećen je poslu I pravi je profesionalac. Živi rukomet. Izviđač pod njegovim vodstvom igra brz I moderan rukomet koji je već postao prepoznatljiv.

Priznanje za višegodišnji doprinos Ljubuškog sporta – Haris Jakić

Priznanje za godišnji i višegodišnji doprinos promicanju sporta u Ljubuškom dodijeljeno je Harisu Jakiću, potpredsjedniku INBA/PNBA za jugoistočnu Europu, nositelju brojnih višegodišnjih titula viceprvaka i prvaka Europe, titule prvaka svijeta, dobitniku nagrada za životno djelo Saveza tajlanskog boksa BiH , i bodybuilding sucu. Nagradu je uručio predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić. Gosp. Jakić je ovom prigodom svoju novčanu nagradu darovao Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju – Duga Ljubuški.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su učenici osnovne i srednje Glazbene škole Ljubuški Ivan Gabrijel Pavlović na trubi uz klavirsku pratnju prof.Marka Petkovića i Mihael Rašić na gitari. Točke su pripremili prof. Ivan Sušac i Željko Mandarić.

Na kraju svečanosti u ime dobitnika obratio se trener RK Izviđač Toni Čolina koji se u svom obraćanju zahvalio Gradu Ljubuškom na potpori čestitavši svim dobitnicima i svim sportašima koji predstavljaju svoj grad na svim razinama sportskih natjecanja” Što budi ponos u svim sportašima” kako je rekao ” Želja nam je postaviti ljestvice visoko za buduće generacije baš kao što su to nama učinili naši prethodnici.”

Grad Ljubuški je i na ovaj način osvjedočio svoju podršku sportašima, uz konstantna ulaganja u sportske aktivnosti i razvoj sporta, u proračunu grada za tekuću godinu planirana izdavanja za šport iznose 240.000,00 KM. Uz njih sukladno usvojenom četverogodišnjim planom kapitalnih investicija predviđena je dogradnja, rekonstrukcija ali i izgradnja sportskih sadržaja na području grada.

 

B. Medić / G. Ilić/ Radio Ljubuški /Foto: Ljportal

Total Views: 592 ,