Warning: Division by zero in /home/radisici/public_html/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 393

Warning: Division by zero in /home/radisici/public_html/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

dreamstime xxl 147342478Iza nas je vrlo teška 2020.godina koju svi želimo da se ne ponovi u budućnosti. Pamtit ćemo je po korona virusu i potresima u Hrvatskoj. Svi na neki način osjećamo strah za vlastiti život od spomenute korone ili pak od potresa. Prirodno je da čovjek posjeduje strah, a ovdje je riječ o strahu za kojeg se zna od čega dolazi odnosno zna se njegovo podrijetlo. Tako primjerice, postoji strah od rata, strah od virusa, strah od potresa, strah od bolesti, strah od smrti, od groma ili od divljih životinja, strah od gladi. Znači, kada se zna od čega dolazi strah, onda govorimo o strahu čije je podrijetlo poznato.

Međutim, ANKSIOZNOST ILI TJESKOBA je također strah, ali za razliku od gore navedenog za ovaj strah ne znamo porijeklo i on je daleko opasniji za čovjeka. O anksioznosti ili tjeskobi na HRT-u je nedavno govorio doktor Bagarić, psihijatar koji je rekao da je bolest izlječiva, no osoba koja ima ovu vrstu straha svakako se treba obratiti psihijatru da se utvrdi o kojoj se vrsti straha radi. Rekli bismo, manje ili više svi smo u strahu, a pogotovo u protekloj godini. Sveti Pavao u svojim poslanicama na jednom mjestu govori da samo vjera u uskrslog Krista može pobijediti svaku vrstu straha i nastavlja: „Mi jaki trebamo nositi ili pomagati slabe...“.

 Svi sveci koje je crkva kanonizirala (a još više je onih koje nije) nam mogu biti uzori kako podnositi sve ove strahove. Ne treba ni zanemariti ni psihijatrijsko liječenje, no još više se trebamo uzdati u našu katoličku vjeru.

Danas nas je strah  i budućnosti.  Putem medija se širi negativno ozračje, plasira nam se malo pozitivnosti, a toga nam itekako treba. Nije lako današnjoj generaciji koja je bez zaposlenja. Ta situacija ugrožava pogotovo mlade obitelji. Trebamo i starije zbrinjavati zbog vrlo male mirovine, imamo puno onih koji rade a ne primaju plaću ili poljoprivrednike koji prodaju proizvode po niskim cijenama. Dosta se toga u današnje vrijeme nagomilalo. Postoje strahovi sa porijeklom, no čini se da ipak imamo više problema sa tjeskobom ili anksioznosti. Neka nam Bog u 2021.godini pomogne da se oslobodimo svih ovih navedenih strahova.