Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pjagode zamrznuterema rezultatima nove studije objavljene prošloga mjeseca u časopisu Journal of Food Composition and Analysis, zamrznuto voće i povrće u mnogim je slučajevima hranjivije jer svježe voće gubi vitamine kada duže stoji u hladnjaku.

Za potrebe ove studije autori su pratili koliko često ljudi kupuju i jedu voće i povrće i više od dvije godine mjerili su prehrambeni sadržaj triju vrsta proizvoda: svježe, zamrznuto i sveže pohranjeno (svježe voće i povrće koje je ostavljeno u hladnjaku na nekoliko dana). Isipitivanja su radili na brokuli, karfiolu, kukuruzu, mahunama, grašku, špinatu, borovnicama i jagodama.

Znanstvenici su usporedili koncentracije triju ključnih nutrijenata u voću i povrću: vitamin C, vitamin A i folat. Ove hranjive tvari su topive u vodi i osjetljive na toplinu, tako da ih je lako proučavati. U testovima je zamrznuto voće i povrće nadmašilo svježe pohranjeno voće i povrće.

“Rezultati ovoga istraživanja ne podržavaju zajedničko uvjerenje potrošača da svježa hrana ima veću nutritivnu vrijednost nego zamrznuta”, navode autori.

Svježi proizvodi obično sadrže najviše hranjivih tvari u berbi, međutim, te hranjive tvari počinju se degradirati čim se voće ili povrće ubere, upakira i plasira u trgovine. Kada ih kupimo i donesemo kući, mnoge od tih hranjivih tvari padnu na nivo ispod onoga koji imaju smrznuti proizvodi koji su rashlađeni odmah nakon branja, prenosi Klix.ba.

Ipak, u većini slučajeva prehrambeni sadržaj svježih i zamrznutih proizvoda je toliko sličan da neće napraviti značajnu razliku za zdravlje, jer je važnija količina unosa nego forma.

 

Dodaj komentar

Radišići Portal nije odgovoran za sadržaj komentara i zadržava pravo brisanja onih koje smatra neprimjerenima!


Sigurnosni kod
Osvježi

Idi na vrh
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com