User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ad9CjFaq c811f633da60c93ebb1ea7d04b68186a 475 316 85 s c1Naši su preci živjeli u mnogo bliskijem odnosu s prirodom i ona im je pomagala na različite načine. Kako bi dulje očuvali sezonske namirnice, davno su ljudi smislili mnoge načine skladištenja i njihova spremanja za mjesece u kojima nema toliko hrane. Što se zapravo događalo s namirnicama da bi postale kiselkaste, naši preci nisu znali, ali su znali koristiti blagodati tog prirodnog procesa – fermentacije, prenosi 24sata.hr

U našoj se kulturi prirodno fermentiranje i dalje dosta koristi jer navikli smo na jela s kiselim kupusom i repom, na trpko-kiseli domaći kefir i maminu zimnicu. Fermentacijom, procesom izlaganja namirnica mikroorganizmima u specifičnim uvjetima, povrće, meso, mlijeko i druge namirnice dugo očuvaju hranjivost i kvalitetu, ali su i lijek za mnoge bolesti.

Fermentacijom dobivamo vino, pivo, kvas za dizanje tijesta, ukiseljeno povrće, fermentirane mliječne napitke, ocat itd. Fermentirati se može starterom, tj. simbiotskim kolonijama bakterija i kvaščevih gljivica, kako se proizvode kefir, kombucha i jogurt...

No nisu za sve vrste fermentiranja potrebni starteri, a dokaz je za to kiseljenje povrća. Dovoljno ga je narezati, posoliti, izgnječiti te ostaviti da odstoji u vlastitom soku. Sol, vrijeme, laktobakterije s površine povrća i one iz okoliša prorade i nakon obično nekoliko tjedana dobije se fermentirana salata, koja je ukusna, lako probavljiva, pomaže u obnavljanju crijevne mikroflore i jača imunitet.

Fermentirani napici i jela bogati su blagotvornim bakterijama koje organizmu pomažu da ostane zdrav. Redovita konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda niske masnoće može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Kad određene namirnice ostavimo da fermentiraju, dobre bakterije i gljivice obave “pretprobavu” i razbijaju šećere. Fermentirana hrana, poput maslina, mesa i sireva, jača imunitet, a veliku razliku čini ona bogata laktobakterijama, koje otpušta mliječna kiselina tijekom fermentacije. 

Povrće je bogat izvor tih bakterija – otud velik interes za kiseli kupus i krastavce. Sve popularniji je i kefir te kombocha, fermentirani čaj. Kiseli kupus, tradicionalna namirnica našeg podneblja, prepun je vitamina C, B i K, probiotika, folne kiseline, magnezija, željeza i drugih tvari. Zato je važan u liječenju disbalansa crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Ubrzava metabolizam, čisti i regenerira jetru, usporava starenje i jača otpornost.

Add comment

Radišići Portal nije odgovoran za sadržaj komentara i zadržava pravo brisanja onih koje smatra neprimjerenima!

Security code
Refresh

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com